Mazsihisz: Jó, hogy mindenki érzékeny – a mások antiszemitizmusára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Azt kívánjuk, legyen nemzeti konszenzus: egyik oldal se támogasson, tüntessen ki, ne menedzseljen semmilyen módon rasszistákat!”

A Mazsihisz honlapján az alábbi közlemény jelent meg:

„Nagyon fontos, mit üzenünk gesztusainkkal és idióta – továbbá antiszemita – összeesküvés-elméletek terjesztésével, mert ezek nem jó üzenetek.

A kormányzat nem ok nélkül kéri számon az ellenzéken, hogy a választási összefogáskor hajlandó volt befogadni a Jobbik rasszista múltú politikusát, mégis hajlamos szimbolikus gesztusokat tenni az antiszemitáknak. Azt kívánjuk, legyen nemzeti konszenzus: egyik oldal se támogasson, tüntessen ki, ne menedzseljen semmilyen módon rasszistákat!

Bogár László a holdkóros összeesküvés-elméletei jutalmaként magas kitüntetésben részesült a nemzeti ünnepen. A holdkóros összeesküvés-elméletekkel általában az a baj, hogy rasszisták, antiszemiták találnak lenni, és Bogár László elméletei történetesen éppen ilyenek. Hangoztatásuk, ha nem uszít erőszakra, természetesen nem megtiltható, de jutalom, kitüntetés talán mégse járna érte.

Jó hír, hogy a magyar közéletben mindenki érzékeny az antiszemitizmus leghalványabb gyanújára is – különösen, ha a politikai ellenféléről van szó. Önmagával azonban mindenki elnézőbb. Lenne egy csereajánlatunk, amely közelebb vinne a nemzeti konszenzushoz. Minden politikai szereplő legyen ugyanolyan érzékeny a bármely csoporttal szembeni rasszizmus, homofóbia megnyilvánulására, mint amilyen finnyás politikai ellenfelei tekintetében.

Mindenkinek önmagával szemben legyenek szigorú elvárásai. Az ellenzék kerülje az egykor durván uszító politikusok támogatását legalább addig, amíg éveken tartó, felelős és komoly munkával nem bizonyítják valódi bűnbánatukat. A kormányoldal pedig igyekezzék nem kitüntetni kerge antiszemitákat. És a haza, legalább ebben a tekintetben, fényre derül.”

Címkék:antiszemitizmus, Bogár László, ellenzék, kormány, Mazsihisz

[popup][/popup]