Mazsihisz elnök: “Megengedhetetlen, ha egy közösség a másik kárára próbál teret nyerni”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hosszabb interjút adott a Magyar Narancsnak Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke.

Dr. Grósz Andor (Fotó: Népszava)

A lap ma megjelent számában közölt interjúban az elakadt Sorsok Háza projektre is rákérdeznek, emlékeztetve arra, hogy a Mazsihisz elnöke kifejezte korábban, nincs szükség két holokausztmúzeumra: a Sorsok Házát célszerű összevonni a Páva utcai emlékközponttal és oktatási helyszínként működtetni. A Mazsihisz elnöke korábbi javaslatát így kommentálta:

“…egy megfelelően működő holokausztmúzeum szolgálná igazán a célt, a történelem szégyenfoltjának megismertetését a társadalommal, minél szélesebb körben… Mi két telephelyen működő, egy irányítás alatt álló intézményről tettünk javaslatot a kormánynak a helyzet megoldására, és fogadókészséget tapasztaltam.”

A Magyarországi Autonóm Izraelita Orthodox Hitközségen lezajlott tisztújítással kapcsolatban, melyet sokan úgy kommentálnak – fogalmazott az újságíró -, hogy a Köves Slomó vezette EMIH bekebelezte a szervezetet, és az elnök véleményét kérdezte a történtekről, Grósz úgy fogalmazott:

“Magánvéleményem van. A Mazsihisz elnökeként csak azt mondhatom, mindenre, ami a zsidó közösségen belül vagy Izraelben történik, figyelünk, és elutasítunk minden olyan cselekményt, amely egy-egy közösségnek kárt okoz. Az is megengedhetetlen, ha egy közösség a másik kárára próbál teret nyerni. A Mazsihisz, ragaszkodik az elveihez, aés ebben az ügyben, amíg döntés nem születik a bíróságon, nem nyilvánít véleményt.”

[popup][/popup]