Mazsihisz: “Debrecenben az elnök munkája felett a közgyűlés nem gyakorol valóságos kontrollt”

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Hiányzik a közpénzek feletti kontroll Debrecenben – fogalmaz a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közleménye a Debreceni Zsidó Hitközség döntéséről, melynek értelmében újraválasztották az elnököt, Horovitz Tamást, miközben sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség a hitközségen.

Horovitz és Heisler egy korábbi közgyűlésen

“A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) vasárnapi közgyűlésére ellátogattak a MAZSIHISZ világi és vallási vezetői. Mivel az elnöki beszámolóban Horovitz Tamás nem szólt DZSH-nál folyó nyomozásról, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke volt kénytelen szóba hozni az országos hírré duzzadt rendőrségi házkutatást.

Felszólalásában részletesen tájékoztatta a közgyűlés tagjait a DZSH működési problémáiról is. „A zsinagóga egy zsidó embernek nem attól válik széppé, mert sok rajta az aranyozás, hanem közösségének összetartó erejétől, a benne imádkozók lelkétől” – mondta arra figyelmeztetve, hogy nem szabadna a kisebbségben lévő „ellenzék” tagjait a vallásjogot félreértelmezve, önkényesen kizárni vagy felfüggeszteni. Ismét világossá vált, hogy Debrecenben az elnök munkája felett a közgyűlés nem gyakorol valóságos kontrollt. A hívek nincsenek tisztában azzal, hogy a MAZSIHISZ által biztosított huszonnégymilliós önrész nélkül a zsinagóga felújításának projektje el sem kezdődhetett volna, nem tudják, hogy rabbijuk bérét a MAZSIHISZ fizeti. Talán ezért is történhetett meg néhány hónapja, hogy a debreceni gazdálkodás újrakönyvelését javasló könyvvizsgálói jelentés ellenében a közösség vakon megszavazta a zárszámadást.

Az elnöki beszámolóhoz még ketten szóltak hozzá. Hunyadi László és Weisz György is a transzparencia teljes hiányáról beszélt. A MAZSIHISZ veszélyben érzi a DZSH által vállalt pályázati kötelezettségek teljesítését is. Horovitz Tamás mögött világos közgyűlési többség áll Debrecenben és a MAZSIHISZ tudomásul veszi, hogy senkit nem lehet kényszeríteni arra, hogy ellenőrizze a vezetőit. Ugyanakkor a DZSH jórészt a MAZSIHISZ által biztosított, a magyar adófizetők által megtermelt közpénzekből gazdálkodik és a jelenlegi helyzetben, különösen addig, ameddig nem ismerjük a nyomozás eredményét – közösségünk nem lehet nyugodt az átutalt közpénzek sorsát illetően.

Nem lehetünk továbbá nyugodtak a DZSH döntéseinek legitimitását illetően sem mindaddig, ameddig a jelenlegi vezetés ellenzékét kétes indokokkal próbálják megakadályozni abban, hogy részt vehessenek a közösségi életben.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége keresi a kiutat ebből a nehéz és szomorú helyzetből és folyamatosan tájékoztatni fogja híveit és a közvéleményt további lépéseiről” – fogalmaz a Mazsihisz közleménye.

Korábbi cikkek a témában:

Rendőrségi nyomozás a debreceni hitközségen

Senki sem állhat a törvények felett – a Mazsihisz közleménye

A debreceni hitközség elnökének válasza a nyomozással kapcsolatos cikkünkre

[popup][/popup]