Mazsihisz: A Soros-plakátok rossz emlékeket ébresztenek

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány újabb plakátkampánya egyetlen személyre szűkíti az ellenségképet: Soros Györgyre. Az üzenet sokakban rossz emlékeket ébresztett, mint Heisler Andrástól megtudtuk: így érez a hazai zsidóság is.

A diadalmas 99 százalékos nemzeti konzultáció után a kormány rögtön új plakátkampánnyal állt elő. A Soros György képével illusztrált plakáterdő és a szlogen (“Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!”) sokakat emlékeztetett a náci idők kampányaira. Török Gábor az 1984-et idézte, Bokros Lajos pedig már odáig ment, hogy lefasisztázta a kormányt. De mi a véleménye erről a magyarországi zsidóság nagyobbik hányadát képviselő Mazsihisznek?

Heisler András elnök szerint ez a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében – s ez független a kampány megalkotóinak szándékától. Alkalmas arra, hogy bármelyik oldal elővehesse az ún. “zsidókártyát”, s ez nem jó, nem helyes út. Ugyanakkor Heisler kijelenti, közössége bármilyen gyűlöletbeszéd ellen is kifejezi rosszallását – hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat.

Ráadásul nem ez az első eset, nemrégiben Heislernek és a Mazsihisznek a kormány Horthy Miklóst méltató kijelentései miatt kellett kifejeznie ellenvéleményét. Orbán Viktor és Lázár János is kivételes államférfinek nevezték a kormányzót, mire a Mazsihisz úgy reagált “azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és ’39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni”.

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Soros plakát

[popup][/popup]