Mark Spitz, az amerikai zsidó sportlegenda Budapestre jön

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A kilencszeres olimpiai bajnok korábbi úszó, Mark Spitz lesz a 2019-es Év Sportolója Gála sztárvendége – jelentette be Csisztu Zsuzsa, a gála szervezőbizottságának tagja a hétfői sajtótájékoztatón.

Mark Spitz

Mark Spitz – idézi a hírt közlő nemzetisport.hu – az 1968-as és 1972-es olimpián összesen kilenc aranyérmet nyert – közte hetet a müncheni játékokon, Mexikóvárosban két elsősége mellett egy-egy ezüst- és bronzérmet is nyert. Az 1965-ös és 1969-es Maccabi Játékokon tíz aranyérmet szerzett, az 1967-es winnipegi Pánamerikai Játékokon ötször állhatott a dobogó tetejére.

Huszonkét évesen, a müncheni olimpia után – ahol a tragikus palesztin terrortámadás tucatnyi izraeli sportoló életét oltotta ki – bejelentette visszavonulását, és elkezdte televíziós/filmes karrierjét. Az ESPN 1999-ben beválasztotta az évszázad 50 legjobb sportolója közé (33. helyen), egyedüli úszóként. Tagja többek között a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) Hírességek Csarnokának, valamint a Zsidó Sportolók Hírességek Csarnokának.

Mark Spitz napjainkban

Mark Spitz 1950-ben született, Arnold Spitz és Lenore Smith három gyermeke közül ő a legidősebb. Neki magának két fiúgyermeke van.

[popup][/popup]