Máramarossziget új zsinagógáját avatják

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Pénteken avatják fel Máramarosszigeten Európa legújabb és Kelet-Európa egyik legnagyobb zsinagógáját. Az eseményen New York, Párizs, London és Frankfurt rabbijai vesznek részt 

A haszidok érkezése Szatmárnémeti repülőterére (Fotók: Digi24)

Több száz haszid zsidó repült csütörtökön New Yorkból az avatóra egy Boeing 787 Dreamliner repülőgéppel – tájékoztat a Digi24.nyomán a Transindex.ro. Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen hatalmas gép leszállt a szatmárnémeti repülőtéren.

Már a gépmadár fogadása is történelmi pillanat volt, legalábbis a szatmárnémeti reptér személyzete számára.

“Kockázati tanulmányt készítettünk, tettünk bizonyos erőfeszítéseket. Felszereltük magunkat egy másik tűzoltóautóval a katasztrófavédelemtől. Kolozsvárról hoztunk egy létrát, lett volna saját létránk is, de hogy ne kockáztassunk, inkább egy ilyen repülőgéphez sokkal inkább kalibrált létrát hoztunk” – mondta Mihai Pătrașcu, a szatmári repülőtér igazgatója.

A zsinagógaavatásra érkező zarándokon Szatmárnémeti repülőterén

A New York-i zsidók főrabbija, Aaron Teitelbaum a Digi24-nek elmondta: azért döntött úgy, hogy itt építi a zsinagógát, mert nagyapja Máramarosszigeten született. Csütörtök este további bécsi és londoni járatokat is vártak a szatmári repülőtérre.

Az új zsinagóga (Fotó: salutsighet.ro)

A zsinagóga megnyitójára legalább 500 haszid zsidó érkezik a világ minden tájáról.

“Az új zsinagóga lényegében egy egész komplexum, melynek építése 2017-ben kezdődött, és amely magában foglalja az új zsinagógát, egy éttermet, egy zsidó iskolát és egy szállodát. A közeljövőben Sziget a közösség zarándokhelyévé válik” – hangsúlyozza Vasile Moldovan, Máramarossziget polgármester.

Teljes cikk

[popup][/popup]