Manszúr Abbász: Az araboknak túl kell lépniük Izrael zsidó identitásának megkérdőjelezésén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Izraeli kormánykoalícióba elsőként aktívan belépő arab párt, a Ra’am vezetője kedden kijelentette, hogy Izrael zsidó állam státusza nem változtatható meg, és azt tanácsolta az arab közösségnek, hogy kövessék az általa és pártja által megfogalmazott pragmatikus megközelítést ahelyett, hogy folyamatosan az ország identitását próbálják megkérdőjelezni.

Manszur Abbasz (középen) pártja képviselőivel egy korábbi képen

„Izrael zsidó államként született. És ez volt a zsidó nép döntése, hogy létrehozzák a zsidó államot. Nem az a kérdés, hogy mi az állam identitása. Így született meg az állam, és így is marad” – mondta Manszúr Abbász, az iszlamista párt vezetője a Globes gazdasági hírmagazin által Tel-Avivban rendezett médiakonferencián – írja az ujkelet.live.

Abbász a tel-avivi konferencián nyomatékosította az arab nyelvű médiában korábban is hangoztatott kijelentéseit, amelyek alátámasztják kormányon belüli politikáját és amely révén közössége megismertetésére és annak elsősorban gazdasági – szociális kirekesztettségének megoldásaira hívná fel a figyelmet.

A Ra’am és vezetője kormányba való belépését közössége életminősége javításával indokolta nem megkerülve egy fontos tényezőt, miszerint az arab izraeliek évtizedek óta küzdenek nemzeti kisebbségük identitásával a zsidó államban – egyesek palesztinként, mások arab izraeliként, megint mások egyszerűen arabként vagy beduinként azonosítják magukat.

A konferencián, Abbász utalva közössége ilyen irányú problémájára elmondta, hogy ugyan tiltakozott a 2017-es nemzetállami törvény ellen, amely bebetonozott törvénybe foglalta az állam zsidó identitását, de nem ajánlotta a túlzott illúziókeltést.

„Ez a valóság. A kérdés nem az állam identitásáról szól, hanem arról, hogy mi lesz az arab állampolgárok státusza ebben [az országban]” – mondta Abbász.

Abbász kedden elhangzott kijelentései összecsengenek az elmúlt hetekben az arab nyelvű médiában közölt nyilatkozataival, felszólítva az arab izraelieket, hogy tényként fogadják az állam zsidó jellegét.

„Izrael egy zsidó állam. Ez az identitása, a lényege. Az ő szemszögükből, ha elveszti zsidó jellegét, akkor az állam is eltűnik. Hogy elfogadod vagy sem – ez személyes ügy” – mondta Abbász novemberben a Kul al-Arab arab nyelvű kiadványnak adott interjú során, miközben azt javasolta, hogy közössége kerülje az általa „elveszett csatákat”.

Teljes cikk

[popup][/popup]