Mandelblit: Netanjahu a korrupciós ügyei miatt nem dönthet a rendőri és a bírói kinevezésekről

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Avichai Mendelblit főügyész pénteken reggel eljuttatta Benjamin Netanjahu miniszterelnökhöz szakvéleményét, mondván, Netanjahunál összeférhetetlenség esete áll fent a rendfenntartó és az igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó kinevezések kapcsán, tekintettel a folyamatban lévő korrupciós ügyeire.

Benjamin Netanjahu és Avichai Mandelblit (Fotó: Emil Salman)

Ennek értelmében Netanjahu esetében összeférhetetlenség áll fenn a főügyész, az Államügyészség és a belső nyomozói szervek, valamint a rendőrség és az igazságügyi minisztérium egyéb szerveinek kinevezéseivel kapcsolatban, amelyek etikai felügyelettel és a korrupció megelőzésével foglalkoznak.

A dokumentum kimondja, hogy összeférhetetlenség áll fenn minden olyan ügyben, amely a Bírói Kinevezési Bizottság tagjainak kinevezésével, a tanúkat és az alpereseket bevonó határozatokkal kapcsolatos. Továbbá nem terjeszthet elő igazságszolgáltatási rendszerrel kapcsolatos jogszabályokat, és nem hozhat döntéseket a kommunikációs ágazatokról.

Az aktuális politikai kinevezések között szerepel az országos rendőrfőnök kinevezése valamint az államügyészé.

Jelenleg Mandelblit tölti be a megbízott államügyészi posztot.

A főügyész nyilatkozata válasz a Legfelsőbb Bíróság és az Igazságügyi Minisztérium között a kérdésben folytatott eszmecserére.

A miniszterelnök ügyvédeinek és a petíció benyújtójának vasárnapig van lehetőségük reagálni Mandelblit véleményére.

Teljes cikk

Címkék:Avichai Mandelbilt, bírói kinevezés, Netanjahu

[popup][/popup]