Mandelblit: Lehet, hogy végül felfüggesztjük Netanjahut

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Avichai Mendelblit főügyész azt mondta, megállapíthatja, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök, aki ellen három ügyben folyik tárgyalás vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélésé miatt, jogilag köteles lemondani a miniszterelnöki posztról.

Avichaj Mandelblit izraeli legfőbb ügyész

„Van a vád alá helyezett Benjamin Netanjahu úr és van Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu, ez nem ugyanaz” – mondta a 12-es csatorna által megszerzett rögzített interjúban, amit az ultraortodox Mishpacha újságnak adott, s amit az ujkelet.live szemlézett.

A teljes interjú szerdán jelenik meg. „Ha összekevered a dolgokat, és kormányzati hatalmadat mint miniszterelnök arra használod, hogy befolyásold a bűnügyi [ügyeidet], akkor ez komoly problémát jelent. Hogyan kezeljük ezt a problémát? Tehát, ha valóban lehetetlen kezelni, akkor meglehet, hogy felmentjük [a szolgálat alól]”.

„Ez nem matematika. Nem rohanok bele semmibe, és igyekszem nagyon megfontolt és nagyon nyugodt lenni”.

Az ellene elkövetett támadásokkal kapcsolatban a miniszterelnök és szövetségesei részéről Mandelblit azt mondta: „Mindig ezerig számolok, és nem tízig. Nem engedhetem meg – nem fogok úgy viselkedni, mint ők a közösségi médiában”.

Hangsúlyozta, hogy Netanjahu nem „tett nekem szívességet” azzal, hogy beleegyezett egy kötelező összeférhetetlenségi megállapodás megkötésébe annak érdekében, hogy a tárgyalás alatt hivatalában maradhasson.

„Nem fogadom el, hogy azt mondja ‘Önként jelentkezem, hogy korlátokat szabjak magamra’. Nem. Muszáj korlátoznod magad … Nem vagyok ártatlan vagy naiv, biztos vagyok benne, hogy nem lesz 100 százalékos, de szükségük van erre az elkötelezettségre, hogy nem foglalkozik például a bűnüldöző szervek kinevezéseivel, nem foglalkozik a személyes kérdéseit érintő jogszabályok módosításával, miközben visszaél a hatalmával. Ezt nem szabad megengedni”.

Mandelblit továbbá azt mondta, nagyon meglepte a 2000-es sz. ügy, melyben Netanjahu a kedvező média megjelenésért a Jediot Ahronot napilapban jogszabályt mozdított volna elő a rivális lap, az Israel Hayom ellen.

„Majdnem leestem a székről, amikor ezt megláttam”.

A főügyész kijelentette, korántsem örül a helyzetnek, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök ellen kellett vádat emelnie.

„Minden reggel felkelek, és fáj a szívem emiatt” – mondta Mandelblit.

Teljes cikk

Címkék:Avichai Mandelblit, Benjamin Netanjáhu, főügyész

[popup][/popup]