Mahmud Abbasz: „Önök úgy hazudnak, mint Göbbels! Palesztina sosem volt sivatag!”

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ilyen tónusban tartotta meg beszédét Mahmúd Abbász, felszólítva a világszervezetet, hogy közösítse ki a zsidó államot.

Először tartott az ENSZ hivatalos megemlékezést az úgynevezett „Nakbáról”, Izrael állam megalapításáról, amit a palesztinok „katasztrófának” neveznek, mivel annak idején sokan elmenekültek vagy elűzték őket otthonaikból (ahogy arab országokból is több tízezer zsidót elüldöztek az államalapítás után).

A New Yorkban tartott többórás rendezvény középpontjában Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének és a PFSZ vezetőjének beszéde állt, amelyben Izrael kizárását követelte az ENSZ-ből, tagadta a zsidók évezredes izraeli történelmét, megkérdőjelezte a jeruzsálemi zsidó templom létezését, és közvetve a nácikkal hozta közös nevezőre a modern zsidó államot – írja a Jüdische Allgemeine.

„Továbbra is azt állítják az izraeliek és a cionisták, hogy Izrael virágoztatta fel a sivatagot. Mintha Palesztina sivatag lett volna, mintha ők virágoztatták volna fel a sivatagot. Ezek hazugságok! Hazudnak, mint Göbbels, és addig hazudnak, amíg az emberek el nem hiszik a hazugságaikat(…). Palesztina soha nem volt sivatag” – állította Abbász.

A húsz éve hatalmon lévő 88 éves palesztin elnök kijelentette, hogy az ország már 1948 előtt is „nagyon civilizált” volt, és többek között narancsot exportált Európába. Az ENSZ–nek „a palesztin nép elidegeníthetetlen jogainak gyakorlásával foglalkozó” bizottsága előtt (a Közgyűlés nevében ők szervezték a megemlékezést) Abbász az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is felelőssé tette a Nakbáért, azt állítva, hogy annak idején „meg akartak szabadulni a zsidóiktól”.

Abbász állítása szerint Izrael az egyetlen olyan állam a világon, amely egy másik népet megszállás alatt tart. Palesztin állam létrehozását követelte az 1967-es hatnapos háború előtti határokkal, és Izrael kizárását az ENSZ-ből.

A rendezvényen többek között Egyiptom, Algéria, Kuba, Venezuela, Indonézia, Irán, Malajzia, Szenegál, Dél-Afrika, Tunézia, Törökország és Katar állam- és kormányfői adtak át szolidaritási üzenetet a palesztinoknak. Izrael más államokhoz hasonlóan bojkottálta a „Nakba” megemlékezést.

Teljes cikk

[popup][/popup]