Mahmúd Abbász az összes izraeli minisztert meghívta Ramallahba

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter és Eszawi Fredzs regionális együttműködési miniszter (a baloldali Meretzből) vasárnap este találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel Ramallahban.

Palesztin részről – tudósít az ujkelet.live – az Izraellel való koordinációért felelős vezető tisztségviselő, Husszein Al-Sejk, a hírszerzés vezetője Madzsed Faradzs valamint Abbász vallásügyi tanácsadója. Mahmúd Al-Habbas csatlakozott a megbeszéléshez.

Abbász ritkán találkozott izraeli kollégáival a Benjamin Netanjahu vezette korábbi kormányok idején, amely során a kapcsolatok Izrael és a Palesztin Hatóság között egyre feszültebbé váltak.

A Meretz elnöke, Nitzan Horowitz közölte Abbásszal, hogy azért jött Ramallahba, hogy erősítse a Palesztin Hatósággal való együttműködést.

,,Bár jelenleg nem fogunk megállapodásra jutni, nyitva akarjuk hagyni a lehetőséget, és biztosítani szeretnénk, hogy ne tegyenek lépéseket a helyszínen a két állam jövőképének megsértése érdekében” – jelentette ki Horowitz, hozzátéve, hogy az izraeli nyilvánosság többsége továbbra is támogatja a kétállami-megoldást.

Abbász elnök a maga részéről arra kérte vendégeit, hogy ,,hadd őrizzem meg a két állam reményét a palesztinok szívében”. Hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóság célja egy békemegállapodás előmozdítása, amelynek eredményeként Izrael mellett egy palesztin állam jön létre.

Abbász szerint elő kell mozdítani a ,,bizalomépítő intézkedéseket, be kell bizonyítani, hogy békét kívánunk kötni, és meg kell őriznünk a palesztin nép reményét”.

Annak ellenére, hogy Naftali Bennett miniszterelnök koalíciója a közelmúltban elutasította, Abbász kijelentette, meghívja az új kormány minden miniszterét Ramallahba. ,,Nem kell egyetértenünk, de beszélnünk kell.”

Bennett többször kijelentette, hogy nem tervez találkozót Abbásszal, Ajelet Saked belügyminiszter Bennett jobboldali Jamina pártjából pedig Twitteren reagált a meghívásra, mondván, nem veszi fontolóra a találkozót „egy holokauszttagadóval, aki perli az izraeli katonákkal Hágában”, utalva a Nemzetközi Büntetőbíróságon folyó nyomozásra, amit Abbászék kezdeményeztek.

Teljes cikk

[popup][/popup]