Mahmud Abbasz: Anglia kérjen bocsánatot a Balfour nyilatkozatért

Írta: Járai Judit/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

    Abbász ezt a nyilatkozatot hibáztatta a palesztin nép katasztrófájáért.

mahmud-abbasz-ensz

Az iráni elnök, a Palesztin Hatóság elnöke és az izraeli miniszterelnök egymás után szólalt fel csütörtökön az ENSZ Közgyűlés ülésszakán.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász történelmi időkhöz és eseményekhez nyúlt vissza a beszédében.  Felszólította Nagy-Britanniát, hogy kérjen bocsánatot a száz évvel ezelőtt tett Balfour Nyilatkozatért, amelyben támogatta egy zsidó haza létrejöttét Palesztinában.

Abbász ezt a nyilatkozatot hibáztatta a palesztin nép katasztrófájáért, és követelte, hogy London vonja le a következtetéseket, és ismerje el a palesztin államot.

Kijelentette azt is, hogy a megszállt palesztin területek izraeli betelepítése lerombolja a két állam létén alapuló megoldásba vetett minden reményt.

A palesztin politikus az ENSZ vezetőit arra szólította fel, hogy a 2017-es  évet nyilvánítsák a palesztin területek izraeli megszállásának véget vető esztendőnek.  Abbász szerint az izraeli telepek létesítése a megszállt ciszjordániai palesztin telepeken “lerombol” minden reményt, amit a két állam – Izrael és Palesztina – létrehozásába vetettek.

A palesztin vezető után felszólaló izraeli kormányfő, Benjámin Netanjahu meghívta a palesztin elnököt, hogy szólaljon fel a jeruzsálemi parlamentben, és kijelentette, hogy ő is örömmel mond beszédet Rámalláhban, a palesztin törvényhozásban.

Abbász pár perccel korábban elhangzott szavaira reagálva kijelentette: az izraeli-palesztin konfliktus soha sem az izraeli telepítésekről szólt.

” Ez soha sem volt így. Ez a konfliktus mindig is a zsidó állam létéről szólt” – mondta.

Netanjahu   hangoztatta azt is, hogy az ENSZ – mint fogalmazott  –  “a kezdeti erkölcsi erőből erkölcsi bohózattá” alakult.

 

[popup][/popup]