Mahatma Gandhi Ros Hasana-i üdvözlete

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bemutatta Mahátma Gandhi 1939-es zsidó újévi üdvözletét kedden az izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálemben – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Mahatma Gandi

Az indiai pacifista politikus nyolcvan évvel ezelőtt, 1939. szeptember elsején, a második világháború kitörésének napjaiban kézzel írott üdvözletet küldött egy helyi zsidó szervezet vezetőjének.

“Szenvedő népednek a béke korszakát” kérte Gandhi a könyvtár birtokában lévő levélben, amely új fényt vet Gandhi bonyolult hozzáállására az európai zsidók üldözéséhez a náci korban.

India legendás vezetője, mint a levélben olvasható, kifejezte együttérzését a zsidókkal, de később bírálatokkal is szembesült a háború elutasításáért, a csakis erőszakmentes fellépés hirdetéséért még a nácikkal szemben is.

A

Ismeretes, hogy Gandhi békülékeny levelet küldött a náci Németországot vezető Adolf Hitler diktátornak is, amelyben azt írta, hogy nem hiszi, hogy a német diktátor az “ellenfelei által leírt szörnyeteg” lenne.

Gandhi levelét a Nemzeti Könyvtár az interneten is elérhetővé tette néhány nappal a vasárnap este kezdődő zsidó újév előtt.

Shiri Zsuzsa/MTI

 

[popup][/popup]