Magyarul is olvasható Bergoglio bíboros és Skorka rabbi beszélgetéssorozata

Írta: Magyar Kurír - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jorge Maria Bergoglio (Ferenc pápa) és Abraham Skorka beszélgetéseiből összeállított kötetet június 3-án mutatták be a Hadik Kávéházban. A Magyar Kurír tudósítását olvashatják.

Az égről és a földről

A könyvbemutatón részt vett Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, Verő Tamás rabbi és V. Bálint Éva újságíró; a beszélgetést Kamarás István vallásszociológus vezette. A kötetet a Holnap Kiadó adta ki a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából, Székács Vera fordításában.

Mint a meghívott vendégek közül többen kiemelték: a könyvbemutató éppen a Tóraadás ünnepére esett, ami bizonyos értelemben „a szövegek ünnepe”. A hagyomány szerint Isten az egyiptomi kivonulástól számított ötvenedik napon adta át a Tórát Mózesnek a Sínai-hegyen. Verő Tamás rabbi kiemelte, a bíboros és a rabbi beszélgetésének külön szépsége, hogy mindkét fél meghallgatja a másikat, odafigyel rá, meg akarja érteni, amit a másik mond, amit a másik gondol.

Az égről és a földről címet viselő „beszélgetőkönyv” eredeti kiadása 2010-ben jelent meg spanyol nyelven (Sobre el cielo y la tierra) Argentínában, angol fordítása 2013-ban látott napvilágot. A 29 témakört felölelő kötet alapja egy beszélgetéssorozat, melyet Bergoglio bíboros, Buenos Aires-i érsek Abraham Skorka rabbival, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium vezetőjével folytatott – mindketten a vallásközi párbeszéd elkötelezett hívei. Olyan alapvető és aktuális témákat vitattak meg, mint Isten, a fundamentalizmus, a halál, az ateisták, politika és hatalom, a holokauszt, a kommunizmus, a pénz.

V. Bálint Éva újságíró azt emelte ki, hogy két ember előítéletmentes beszélgetését olvashatjuk, akik kíváncsiak a másik véleményére; még ha nem is értenek egyet egy-egy téma kapcsán – ilyen például XII. Piusz pápa megítélése –, elfogadják, hogy a másik máshogy látja. Bergoglio bíboros arra felvetésre, hogy XII. Piusz nem tett eleget a zsidóüldözés ellen azt válaszolja, hogy ő máshogy látja ugyan Piusz személyét, de valóban az jelenthet megoldást, ha megnyitják a vatikáni levéltárakat.

A könyvbemutató közreműködői felidézték XXIII. János személyét, aki így üdvözölte a hozzá érkező rabbikat: „Én vagyok József, a ti testvéretek!”, és megemlítették, hogy „a jó pápa” zsidómentő akciói mögött valószínűleg Piusz jóváhagyása, esetleg biztatása állt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]