Magyarország támogatásáról biztosította Izraelt a Nemzetközi Büntetőbíróság ellenében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kijelentette, hogy kormánya egyetért azzal, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) hatásköre nem terjed ki a palesztin területekre.

Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi jeruzsálemi találkozójuk alkalmával

Magyarország hivatalosan kifejezte támogatását Izrael irányában azzal, hogy visszautasította az ICC szándékát az állítólag a palesztinok ellen elkövetett izraeli háborús bűnök kivizsgálására.

Yisrael Katz izraeli külügyminiszter a napokban levelet kapott magyar kollégájától, amiben az támogatta Izrael álláspontját arról, hogy az ICC nem rendelkezik joghatósággal ilyen vizsgálatok lefolytatására a Gázai-övezetben, a Nyugati parton és Kelet-Jeruzsálemben.

Szjjártó Péter külügyminiszter levele Yisrael Katz-hoz

Magyarország így csatlakozott az Egyesült Államokhoz és Ausztráliához, amelyek ugyancsak Izraelt támogatják a vizsgálat ügyében. Németország fenntartásokkal ugyan, de szintén a zsidó állam mellett foglalt állást.

Az izraeli külügyminiszter kifejezte köszönetét a támogató magyar álláspontért, mely a törvényesség és az igazságosság értékeinek megfelelő, és a két állam közötti kiváló kapcsolaton alapul.

[popup][/popup]