Magányos merénylők Európa-szerte

Írta: http://hu.euronews.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A legújabb, Dániában elkövetett kettős merénylet megmutatta, hogy az elkövetők szinte ugyanazt a példát képesek reprodukálni bárhol. Koppenhága, Párizs, Sydney, Ottawa, Brüsszel és Toulouse. Mindenhol látszólag “magányos farkasok” követték el a támadásokat, ám mindegyikőjüket jól ismerte a rendőrség, és készek voltak meghalni is.

Denmark ShotsA dán sajtó szerint Omar el-Husszein a koppenhágai feltételezett merénylő. Dániában született, 22 éves, palesztin származású, már több bűncselekményt követett el, és a börtönben radikalizálódott.

Egy volt iskolatársa így jellemezte őt:

– Jól tanult az iskolában, és intelligens volt. Szerintem csak túl sok “nagy gondolat” volt a fejében. És talán végül egyszerűen reagálnia kellett rájuk. Megpróbált engem is meggyőzni, hogy kövessem a nézeteit. Adott egy szemelvényt is a Koránból, így haza tudtam vinni, és ott tanulmányozhattam – mesélte a volt iskolatárs, Michael Milo.

Párizs, január 9. Amedy Coulibaly többszörösen visszaeső elkövető, 32 éves, tízből a hetedik gyermek a családban, Párizsban született. Ő volt a túszejtő a párizsi kóser boltban.

Legtöbbször a közösségi oldalakon történik meg a merénylők kiképzése, más esetben pedig a börtönben.

Párizs, január 7. Lövöldözés a Charlie Hebdo szerkesztőségénél. A két elkövető Chérif és Said Kouachi. Az algériai származású francia férfiakat megfigyelte a biztonsági szolgálat Franciaországban és az Egyesült Államokban is.

Egyre több fiatal radikalizálódik.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]