Szerelmi okokból eltérített egyiptomi repülőgép Cipruson. Frissítve!

Írta: Sivan Erush, erecpress.com / MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Kedd reggel eltérítették az egyiptomi légitársaság Alexandriából Kairóba tartó járatát. Az A320-as gép 81 utasával a ciprusi Larnaca repülőterén kényszerleszállást hajtott végre.

egyiptomi gép

Az NBC időközben arról ír, hogy az első híradásokkal ellentétben nem 81, hanem 60 ember utazott a gépen. A repülőt eltérítők (vagy eltérítő egy ember) állítólag felajánlották a rendőrségnek, hogy eleresztik a gyerekeket és a nőket, ha a hatóság emberei elhagyják a ciprusi repteret.

Múlt pénteken az egyiptomi hadsereg katonái hatvan iszlamista szélsőségessel végeztek, negyvenet pedig megsebesítettek a Sínai-félsziget északi részén, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi ága ellen több mint két éve folyó hadjárat helyszínén – közölte a hadsereg szóvivője. A kormányerők ezen kívül megsemmisítettek 27 négykerék-meghajtású járművet, valamint 32 fegyverraktárt a szóvivő Twitter-oldalán megjelent közlemény szerint.

Az IÁ helyi milíciája, a Vilájat Sínáa (Sínai Tartomány) az állandó katonai jelenlét és számos terrorellenes hadművelet ellenére rendszeresen hajt végre támadásokat a fegyveres erők tagjai ellen. A szélsőségesek múlt vasárnap 15 rendőrrel végeztek a sivatagi régióban fekvő el-Arís városának egyik ellenőrzőpontjánál.
A szóvivő közleménye szerint a pénteki harcok a Vértanúk Joga fedőnevű hadjárat keretében történtek, amelyet múlt szeptemberben indítottak bosszúból a dzsihadisták által megölt katonákért, rendőrökért és ártatlan civilekért.

Az Erecpress információi szerint izraeli utasok nincsenek az eltérített repülőgépen.

*

Nem terrorista indíttatású volt a Cipruson landolt egyiptomi repülőgép eltérítése – mondta Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő a közszolgálati televízióban rendőrségi forrásokra hivatkozva az MTI híradása szerint.

A férfi a jelek szerint személyes okokból térítette el az EgyptAir légitársaság utasszállító repülőgépét – mondta az elnök. Elmondása szerint a gépeltérítő azt követelte a rendőrségtől, hogy adjanak át egy levelet volt feleségének, aki Cipruson él. Az arab nyelven írt levelet a leszállópályán veszteglő gép ablakán dobta ki.

A gépeltérítő – aki egyes források szerint egyetemi professzor – az EgyptAir Alexandriából Kairóba tartó belföldi járatát kényszerítette leszállásra a ciprusi Larnacában. A pilótának azt mondta, hogy robbanószerkezet van nála. A férfi a leszállást követően elengedte a gépen tartózkodók többségét (első körben a nőket és a gyerekeket), négy külföldi utas és a legénység kivételével.

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él.

Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

Update: A BBC szerint több gépeltérítő van. Egyiküket azonosították: egy 27 éves egyiptomi férfi, Ibrahim Samaha, a SkyNews szerint tolmácsot és menedékjogot követel. Az egyiptomi média közölte az első képet a gép belsejéből, ezen elvileg ő látható.

A gépeltérítő

 

[popup][/popup]