Macron vitaórát kér a iskoláktól a rasszizmusról és az antiszemitizmusról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Emmanuel Macron szerdán arra kérte az iskolákat, hogy a héten tartsanak „vitaórát” a rasszizmusról és az antiszemitizmusról, miután egy 12 éves zsidó lány megerőszakolása egy párizsi külvárosban tovább fokozta a választások előtti társadalmi feszültséget.

Emmanuel Macron

Három tinédzsert tartóztattak le a héten, miután egy 12 éves lány feljelentést tett a Párizstól nyugatra fekvő Courbevoie-ban. A rendőrségnek elmondta, hogy csoportosan megerőszakolták, miközben antiszemita szavakkal sértegették – közölte a nanterre-i ügyészség – írja a 444.hu.

A nyomozás középpontjában többek között nemi erőszak, halálos fenyegetés és testi sértés áll, súlyosbító körülményként pedig állítólagos vallási indíttatásra hivatkoztak.

Az antiszemita incidensek száma megugrott Franciaországban a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadás és az azt követő, Izrael által a terrorszervezet ellen indított háború óta.

A francia elnök gyorsan reagált, mivel Franciaországban háromhetes választási kampány zajlik, miután kiírta az előrehozott parlamenti választásokat.

Szerdán felkérte Nicole Belloubet oktatási minisztert, hogy „szervezzen valamennyi iskolában megbeszélést az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelemről, hogy megakadályozza a súlyos következményekkel járó gyűlöletbeszéd beszivárgását az iskolákba”.

Az eset utáni, rasszizmus elleni tüntetésen az igazságügyi miniszter és egy párizsi moszlim imám is felszólalt.

[popup][/popup]