Liberálisok: azonnal döntsön a kormányfő a Szabadság téri emlékműről

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali döntését várja a Magyar Liberális Párt (MLP) a Szabadság téri német megszállási emlékmű ügyében.

 

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben úgy fogalmaztak: megdöbbenéssel figyelik, hogy “a kormány illetékes tagjai hetek óta nem mernek döntést hozni a Szabadság térre tervezett botrányos emlékművel kapcsolatban”. Lázár János államtitkár és Balog Zoltán miniszter is kijelentette, hogy az emlékmű és a többi kifogásolt kormányzati intézkedés ügyében egyedül Orbán Viktor hivatott dönteni – jelezték.

Emlékeztettek: az elmúlt hetekben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint számos magyar és külföldi történész tiltakozott “az emlékmű által jelképezett történelemhamísítás miatt, és több szervezet jelezte távolmaradását a Magyar Holokauszt Emlékév állami programjairól”.

A legnagyobb zsidó szervezet addig nem vesz részt az állami rendezvényeken, amíg a kormány nem változtat az emlékművel, a Sorsok Háza múzeummal és Szakály Sándor, a Veritas intézet vezetőjével kapcsolatos álláspontján. A Mazsihiszhez az elmúlt napokban számos civil szervezet csatlakozott, és számos hazai zsidó szervezet mondott le az állami támogatásról – állapították meg.

Egy héttel ezelőtt Heisler András, a Mazsihisz elnöke kompromisszumos javaslatokat vetett fel, amelyre a mai napig nem válaszolt a miniszterelnök – tették hozzá, megjegyezve: mindössze másfél hónap maradt a holokauszt-emlékév áprilisi kezdetéig és egy hónap az emlékmű tervezett átadásáig.

Az emlékév lehetőséget teremthetne az ország történelmi emlékezetének rendezésére, ezért a liberálisok arra szólítják fel a kormányfőt, hogy hallja meg a hazai és külföldi bírálatokat, és vonja vissza a tervezett német megszállási emlékmű felállítását, vonja vissza Szakály Sándor megbízatását és tárgyaljon a Sorsok Háza múzeum megvalósításának módjáról a zsidó szervezetekkel.

[popup][/popup]