Libanoni rakéták aktiválták a Vaskupolát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Csütörtök délután több sorozatban megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Nyugat- és Felső-Galilea közösségeiben.

Az Izraeli Védelmi Erők becslései szerint harmincnégy rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, mintegy huszonötöt elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, legalább öt anyagi károkat és sérüléseket okozott, a többi nyílt területen landolt. A második libanoni háború óta nem történt ilyen szintű támadás.

Izrael úgy véli, hogy nem a libanoni Hezbollah terrorszervezet hanem palesztin terrorcsoportok állnak a támadás mögött, melyet a Templom-hegyen zajló események váltottak ki.

A Magen David Adom mentőszolgálat szerint egy tizennyolc és egy huszanhat éves férfi könnyebben megsebesült rakétarepeszek következtében, egy hatvan éves nő pedig megsérült miközben a védett helység felé sietett.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter rendszeres tájékoztatást kap, hamarosan helyzetértékelést tartanak. Gallant közölte, hogy kiadta az első direktívákat Herci Halevi vezérkari főnöknek és a biztonsági szervezeteknek.

Körülbelül két hónap szünet után a diplomáciai-biztonsági kabinet este összeül, tekintettel a legutóbbi eszkalációra.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]