Libanon tiltakozik, mert Izrael figyelmezteti az ország civil lakosságát a háborús veszélyre

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ libanoni nagykövete csütörtökön azzal vádolta Izraelt, hogy meghekkelte az ország telefonhálózatát, hogy figyelmeztesse a dél-libanoni polgárokat a határnál zajló izraeli katonai tevékenységekről, amit Bejrút “rendkívül súlyos intézkedés”-ként ír le.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának vezetője, Stefano Del Col a határ izraeli oldalán 2018. december 6. (fotó: Izraeli Védelmi Erők)

Amal Mudallali levelére, melyet a Biztonsági Tanácsnak nyújtott be, napokkal azt követően került sor, hogy Izrael elindította az Északi Pajzs-műveletet a határokon átnyúló Hzebollah-támadóalagutak feltárására és megsemmisítésére.

“Libanon elítéli, a lehető leghatározottabb módon, Izrael Libanon ellen folytatott politikai és diplomáciai kampányát, és attól tart, ez csupán előjáték további támadások indításához,”- írta.

“Ez a hadművelet számos rendkívül súlyos intézkedéssel jár együtt, amelyek közül a legutóbbi, hogy Izrael meghekkelve a telefonhálózatot betört a libanoni kommunikációs hálózatba, és rögzített üzeneteket küldött Kfar Kila falu déli részének békés civil lakosainak, figyelmeztetve őket a libanoni területeken hamarosan végbe menő robbanásokra, amelyek veszélyeztethetik az életüket,”- írta Mudallali.

Izrael rendszeresen figyelmezteti a civileket bizonyos területek elkerülésére a katonai műveletek végrehajtása előtt, hogy minimalizálja a civil áldozatok számát. De az Izraeli Védelmi Erők figyelmeztetései Libanon szerint “közvetlen veszélyt jelentenek az életükre.”

“Ez egy új és rendkívül súlyos támadás a libanoni polgárok biztonsága és védelme ellen, Izrael ezáltal megsérti az egyének méltóságát és magánéletét, és közvetlen veszélyt jelent az életükre,” – írta a libanoni ENSZ-nagykövet.

Mudallali elszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy “tegyen meg minden szükséges intézkedést, hogy szembeszálljon Izrael szisztematikus kampányával, és Libanon szuverenitásának folyamatos izraeli megsértésével, ami veszélyezteti az egész régió biztonságát és stabilitását”.

A levelet Danny Danon izraeli nagykövet “képmutatónak” nevezte.

“A libanoni kormány, melynek uralma alatt a Hezbollah egy földalatti várost épített alagutakból és precíziós irányítású rakéta gyárakat Izrael ellen, képmutatóan Izrael elítélésével próbálkozik, miközben Izrael a [libanoni] civilek védelmére törekszik,” – nyilatkozta Danon pénteken.

Danon felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy üljön össze a kérdés megvitatására, így Izrael bemutathatja a Hezbollah kihágásait alátámasztó meggyőző bizonyítékokat, és azt is, hogy a libanoni kormány szemet hunyt az alagútépítési projekt felett.

Csütörtökön az ENSZ libanoni békefenntartó ereje (UNIFIL) megerősítette egy Dél-Libanonból induló izraeli területre behatoló alagút létezését.

Az UNIFIL “súlyos problémának” nevezte az alagutat, és ígéretet tett, hogy kivizsgálja az ügyet a libanoni hatóságokkal.

Az izraeli hadsereg jelenleg két másik alagút feltárásán dolgozik Nyugat-Galileában.

Egy vezető izraeli tisztviselő csütörtökön azt mondta, hogy az Izraelben felfedezett alagutak elég nagyok ahhoz, hogy “egész zászlóaljak” használhassák izraeli területre való behatoláshoz, hogy “gyilkosságokat és emberrablásokat hajsanak végre, és izraeli közösségeket és falvakat foglalhassanak el”.

Az izraeli hadsereg Északi Parancsnokságának vezetője, Joel Sztrick csütörtökön formális panaszt nyújtott be a Hezbollah ellen az 1701-es ENSZ-határozat megsértéséért.

“Az Izraeli Védelmi Erők a libanoni kormányt, a libanoni hadsereget és az UNIFIL-t tartja felelősnek az 1701-es ENSZ-határozat betartásáért és mindenért, ami Libanonban történik.”

Az izraeli hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy megtalálta a Hezbollah második határokon átnyúló támadóalagútját Nugat-Galileában.

Az alagút a libanoni Ramieh faluból indul és az izraeli Zar’it falu közelében végződik.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Ronen Manelis vezérőrnagy szerint az alagút, akárcsak a kedden talált, még építés alatt állt, nem volt kivezető nyílása sem, így nem jelentetett azonnali veszélyt a terület lakói számára.

A katonai szóvivő azt is közölte, hogy az izraeli hadsereg egy térképet és hírszerzési információkat adott át az új alagútról az UNIFIL parancsnokának, amikor aznap Izraelbe látogatott.

A hadsereg továbbá felszólította az ENSZ békefenntartó UNIFIL-t és a libanoni hadsereget, hogy semmisítse meg a határ libanoni oldalán lévő alagutat Ramieh-ben.

[popup][/popup]