Létrejön a varsói gettó múzeuma

Írta: Lucie Szymanowska/ MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A lengyel kulturális tárca, együttműködve a lengyel Zsidóság Történeti Intézetével, létre fogja hozni a varsói gettó múzeumát – jelentette be pénteken Piotr Glinski lengyel kormányfő-helyettes, kulturális miniszter a kormány beiktatásának második évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Utcakép a varsói gettóban, 1941

Az új múzeum annak a gyermekkórháznak a helyszínén fog állni, amely a gettó területén a második világháború első éveiben működött. Az előkészítő munkák két hónapja megkezdődtek – közölte a miniszterelnök-helyettes.

A németek 1940-ben hozták létre a varsói gettót, ahol 1943. április 19-én felkelés tört ki. Az egy hónapig tartó felkelés alatt a városnegyed mintegy 70 ezer lakója közül 14 ezren haltak meg, a többieket a németek haláltáborokba vitték, a gettót földig rombolták.

Az új múzeum létesítésében résztvevő, idén 70 éves varsói Zsidóság Történeti Intézetben éppen e héten nyitották meg a gettóbeli életet és a náci bűntetteket dokumentáló úgynevezett Ringelblum-archívum eredeti anyagait bemutató állandó kiállítást. Az archívumot a gettóban élő zsidó tudósok konspirációs csoportja gyűjtötte össze, több mint 35 ezer lapnyi anyagot tartalmaz, 1999-ben az UNESCO A világ emlékezete című listájára is felkerült.

A varsói gettó szívében 2014 októberében már átadták a Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumának (POLIN) több mint 4000 négyzetméteres kiállítási területű épületét is.

Glinski azt is kilátásba helyezte, hogy továbbfejlesztik a délkelet-lengyelországi Markowában 2016 tavaszán megnyitott Ulma-múzeumot, amelynek tárlata a holokauszt áldozatainak és a második világháború alatt mintegy 40-100 ezer zsidót megmentő lengyeleknek az emléke előtt tiszteleg, felidézve a zsidók bújtatása miatt Markowában a németek által meggyilkolt hétgyermekes Ulma család történetét.
A lengyel kulturális tárca terveiben szerepel az Ulma-múzeum New Yorki részlegének felépítése is – mondta Glinski.

Újságírói kérdésekre válaszolva Glinski többször is “a média által felduzzasztott álhírnek” minősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a lengyel kormány jelenleg komolyabban tervezné az 1955-ben Joszif Sztálin szovjet diktátor “ajándékaként” felépített varsói kultúrpalotának, a lengyel főváros látképét uraló 237 méteres felhőkarcolónak lerombolását.

Mint mondta, ő maga nem tett erre célzó nyilatkozatot, és “jelenleg nem ez a legfontosabb téma Lengyelországban”. Kifejtette egyúttal, hogy a palota “a lengyelek számára bosszantó jelkép”, másfelől viszont a fővárosiak “ilyen vagy olyan módon már beletörődtek” az épület jelenlétébe.

Címkék:varsói gettó múzeuma

[popup][/popup]