Letöltötte büntetését a katonákat pofozó palesztin kamaszlány

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Ahed Tamimit vasárnap hajnalban kiengedték a börtönből, miután letöltötte nyolc hónapos büntetését, amit izraeli katonák pofozásáért és lökdösésért kapott.

A 17 éves Tamimit és anyját, Narimant akit szintén elzárással büntettek az incidens miatt, a hatóságok az Izrael területén lévő börtönből egy Júdea és Szamáriába (Ciszjordánia) vezető átkelőhelyhez szállították, számolt be Asszaf Librati a börtön szóvivője.

A két Tamimi várhatóan ellátogat Jasszer Arafat sírjához Rámalláhban, és aztán sajtótájékoztatót tart falujukban.

Tamimiék lakóhelyén, Nebi Szaleh faluban a támogatók ünnepséggel várják a hazatérésüket, a családi ház tetejére palesztin zászlókat tűztek, és több száz széket állítottak fel az udvarban.

Ahed apja, Basszem azt nyilatkozta szombaton, hogy a börtönből való szabadon bocsátása után “vezető szerepet várunk tőle, és támogatni fogjuk ebben,” a megszállás megszüntetésére. Nem fejtette ki, hogy pontosan mit ért ez alatt.

Basszem továbbá közölte, hogy lánya letette a középiskolai vizsgákat a börtönben a többi fogvatartott segítségével. Azt mondta, Ahed eredetileg egy ciszjordániai egyetemre akart járni, de külföldi ösztöndíjakat is kapott.

Ahed letartóztatása felkeltette a nemzetközi média és emberi jogi szervezetek figyelmét. A tinédzser nagy népszerűségnek örvend a palesztinok között, támogatói több helyen gyűléseket tartottak a szabadon engedésért.

Az izraeli csapatok szombaton őrizetbe vettek két olasz művészt, akik egy nagyméretű Ahed Tamimit ábrázoló freskót festettek a biztonsági választófalra Betlehemnél.

Arsen Ostrovsky on Twitter

With #Palestinian teen #AhedTamimi being release from #Israeli jail today, a reminder (in article i wrote recently for @JewishChron), she is no saint, but notorious provocateur with history of violence & family support for terror. https://t.co/s3og31q4Sb

December 15-i letartóztatásuk óta Ahed és Nariman az izraeli Hasharon börtönben maradt. A márciusban kiszabott börtönbüntetésükbe beleszámították a már leült időszakot.

A 17 éves provokátor március 21-én kötött vádalkut az ügyészekkel, melyet a katonai bíróság később elfogadott.

“Nincs igazság a megszállás alatt, és mi egy illegális bíróságon vagyunk,” mondta Ahed az újságíróknak a tárgyalás után.

Unokatestvére, Nour (21), aki szintén résztvett az inzultálásban, felfüggesztett börtönbüntetést kapott és 2000 sékel (142000 Ft) bírság megfizetését a vádalku szerint.

Az egyezség szerint mindkettőnek be kellett ismernie a decemberi verekedésben játszott szerepét.

 

A teljes cikk itt olvasható.

Címkék:Ahed Tamimi

[popup][/popup]