Újabb letartóztatások az eilati csoportos nemi erőszak ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli rendőrség szombaton közölte, hogy letartóztattak két 17 éves férfit, akik a gyanú szerint érintettek a másfél hete Eilaton történt tömeges nemi erőszak ügyében.

Eilati szállodák (Képünk illusztráció)

A rendőrség a héten indított vizsgálatot és szerdán már letartóztatott két 27 éves férfit, akiket jelenleg az ügy fő gyanúsítottjainak tekintenek. Az Askeloni Törvényszék később öt nappal meghosszabbította a két gyanúsított előzetesben való fogva tartását – írja az ujkelet.live.

A 16 éves lány múlt pénteken fordult a rendőrséghez, mondván, hogy a nemi erőszak két nappal korábban történt a déli üdülővárosban, a Red Sea Hotelben. A rendőrség szerint a sértett nem volt a szálloda vendége, de barátjának ismerősei ott szálltak meg, akikkel együtt ittak.

A rendőrség nem volt hajlandó közölni, hány férfi szerepel a feljelentésben, ám az egyik szerdán letartóztatott gyanúsított ügyvédje azt állította, hogy ügyfele szerint akár harmincan is lehettek.

A kiskorú áldozat részeg volt, miközben a férfiak megerőszakolták, és néhányan a mobiltelefonjukkal rögzítették a visszaélést, a rendőrség azonban egyelőre megkérdőjelezi azt, hogy 30 erőszaktevő volt érintett az ügyben.

Egy tanú elmondta, hogy az áldozat és a barátja egy másik szállodában foglaltak szobát az állítólagos esemény estéjén, ám meghívták őket a Red Sea Hotelbe, ahol több barátjuk is tartózkodott. A tanú szerint az áldozat túl sok alkoholt ivott, és rosszul érezte magát.

„Egy barátom szobájába vitték, aki olyan, mint a testvérem, akiben teljes mértékben bízom. Alig reagált [abban a pillanatban]”.

A tanú azt mondta, hogy ezt követően rövid időre magára hagyta a lányt, hogy vegyen valami ennivalót.

„Amikor visszatértem a szobába, egy csomó embert láttam. Az emberek ki-be járkáltak, vertem az ajtót, de senki sem válaszolt. Kiabáltam és ordítottam a nevét, de nem jött válasz. Hirtelen egy meztelen férfi kinyitotta az ajtót”- mondta állítólag a tanú a rendőrségnek.

„Berohantam a szobába és láttam, ahogy a barátom az ágyon fekszik, és nem reagál. Azt mondanám, hogy szinte öntudatlan volt. Úgy tűnt, hogy nem érti, mi zajlik körülötte. Azonnal futtam, hogy segítséget hívjak”.

Az áldozat ügyvédje, Sani Moran pénteken azt nyilatkozta, hogy ügyfele nem volt olyan állapotban a támadás idején, ami lehetővé tette volna számára a gyanúsítottak számának pontos meghatározását.

„Nem látta a férfiakat a helyiségen kívül, és nem volt abban az állapotban, hogy felálljon.” – mondta Moran. „A 30-as számmal kapcsolatban, a sértettnek nincs semmiféle elvárása vagy követelése a rendőrség felé.”

Az ügy hatalmas megdöbbenést okozott Izraelben, a politikai spektrum minden oldaláról elítélték.

Izraelben 10 nemi erőszak ügyből 9 vádemelés nélkül zárul. A tavaly év végén kiadott éves felmérés szerint a szexuális zaklatások és bántalmazasok jelentése a hatóságoknak jelentősen megnőtt. Statisztikák szerint 2013 óta ugrott meg jelentősen a nemi erőszakok száma.

Teljes cikk

[popup][/popup]