Leszavazták Brüsszelben a kóser vágás tilalmát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Brüsszel fővárosi régió parlamenti bizottságában leszavazták a kóser és halal vágás tilalmát célzó törvényjavaslatot

Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbikonferencia elnöke

Belgium három régióból álló föderatív királyság; a többségben flamand nyelvű Flandria és a francia nyelvű Vallónia parlamentjei 2017-ben, ill. 2019-ben iktatták törvénybe a kóser és halal vágás tilalmát. A harmadik közigazgatási egység Brüsszel fővárosi régió. A tilalmi törvényjavaslatot liberális és környezetvédő pártok vetették föl a helyi parlamentben, ahol azonban a 89 törvényhozó közül 42-en szavaztak ellene, és 38-an támogatták. A javaslat visszakerült a szövetségi parlamenthez, amelynek egyhangú támogatása szükséges ahhoz, hogy Belgium csatlakozzon ahhoz a néhány EU országhoz, amelyekben a kóser és halal (az állat előzetes elkábítása nélküli) vágást törvény tiltja.

Nyugat-Európában a nacionalista és progresszív pártok támogatják a tilalom törvényesítését. Több, az iszlám (és időnként a judaizmus) ellen elfogult párt azért van a vágási tilalom mellett, mert abban az idegenek jelenlétének szimbólumát látják. Ugyanők ellenzik a nem-orvosi körülmetélést, ami viszont a moszlim és zsidó hívők számára vallási parancs.

A humanista és szekuláris irányultságú baloldali pártok a rituális vágást és a körülmetélést etikus szempontból tartják kifogásolhatónak és szükségtelennek.

Pinchas Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbikonferencia elnöke üdvözölte a fővárosi régió parlamentjének döntését.

„A kéretlen tilalmak hátterében sötét történelmi precedensek állnak, az állatjólét jövőbeli növelése helyett durva retrográd lépést jelentenek hátrafelé” – írja.

JTA nyomán Bassa László

[popup][/popup]