Lengyelország nem tárgyal a Holokauszt éveiben elrabolt zsidó tulajdonról

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Lengyelország lemondta az izraeli delegáció látogatását a Holokauszt idején lefoglalt zsidó tulajdon visszaszolgáltatásának kérdése miatt.

szélsőjobbos tüntetés az amerikai szenátus 447-es rendelkezése ellen Varsóban 2019. május 11. Fotó: Alik KEPLICZ/AFP

Lengyelország hétfőn közölte, hogy lemondta az izraeli tisztviselők varsói látogatását, azzal érvelve, hogy a holokauszt idején lefoglalt zsidó tulajdon visszaszolgáltatásának kérdésével kívántak foglalkozni, melyet Varsó lezártnak tekint.

„Lengyelország úgy döntött, lemondja az izraeli tisztviselők látogatását, miután az izraeli fél utolsó pillanatban megváltoztatta a küldöttség összetételét, ami arra enged következtetni, hogy a tárgyalások elsősorban a tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos kérdésekre összpontosítanának,” mondta a varsói külügyminisztérium a honlapján közzétett nyilatkozat szerint.

Az Izraeli Társadalmi Egyenlőségügyi Minisztérium főigazgatója, Avi Cohen-Scali által vezetett küldöttség varsói látogatása hétfőn lett volna esedékes.

Jáir Lapid az ellenzéki Kék-Fehér lista egyik kulcsembere Twitteren kelt ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Jiszráel Katz megbízott külügyminiszter ellen az izraeli delegáció útjának törlése miatt, mondván, “a lengyel kormány ismét kínos helyzetbe hozta az izraeli kormányt a holokauszt-emlékezés kapcsán.”

“Ha Netanjahu és Katz nem állítják le ezt, és hagynak fel a holokauszt tárgyalásával, a világ tudni fogja, hogy a holokauszt emléke nem szent az izraeli kormánynak. Ezt a szégyent meg kell szüntetni.”

Szombaton több ezer nacionalista gyűlt össze a lengyel fővárosban a holokauszt idején lefoglalt zsidó tulajdon visszaszolgáltatásáról szóló amerikai törvény ellen. A tiltakozás a lengyel közéletben zajló antiszemita gyűlöletbeszéd drámai emelkedése közepette történt, és az utóbbi idők egyik legnagyobb zsidóellenes utcai tüntetésének tűnt.

Lengyelország kormányzó jobboldali pártja, a Jog és Igazságosság (PiS), valamint a centrista és liberális ellenzék nem tulajdonított jelentőséget a Donald Trump amerikai elnök által 2018 májusában aláírt törvénynek, ragaszkodva ahhoz, hogy ez nem lesz hatással Lengyelországra.

A US Justice for Uncompensated Survivors Today (JUST) Act – mely 447-es törvény néven ismert – előírja, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jelentést tegyen a Kongresszusnak, hogy egyes európai országok, köztük Lengyelország, hogyan kezelik a második világháború idején jogellenesen lefoglalt zsidó tulajdon visszaszolgáltatását. A varsói tüntetők szerint a kártérítés kifizetése tönkretenné a lengyel gazdaságot.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szombaton egy kampánygyűlésen visszhangozta a tüntetők érzéseit, mondván, a lengyelek azok, akik kártérítést érdemelnek.

A zsidó szervezetek, különösen a Zsidó Világkongresszus, a kárpótlást akar a holokauszt túlélőinek és családjaiknak, a kártérítést igazságszolgáltatásnak tekintve a népirtásnak kitett lakosság számára.

Lengyelország az egyetlen olyan európai uniós ország, amely nem fogadta el az elrabolt vagyonra vonatkozó kártalanítást szabályozó törvényeket, és a WJRO vezetője, Gideon Taylor, szombaton megjegyezte, hogy az ilyen tulajdon „továbbra is a lengyel gazdaságnak kedvez.”

Az izraeli delegáció útjának lemondása tovább rontja a két ország közötti feszült kapcsolatot.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]