Lengyelország: kihúzták a törvényből „a lengyel nemzet” megvádolásáról szóló passzusokat

Írta: Lucie Szymanowska/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A lengyel alsóház megszavazta szerdán a náci bűnökre vonatkozó, Izrael és az Egyesült Államok tiltakozását kiváltó törvény módosítását

A kormány előterjesztését ellenzéki képviselők is nagyrészt támogatták.

A sürgősséggel napirendre tűzött javaslat ellen csak az ellenzéki Kukiz´15 képviselői, más ellenzéki pártok egy-egy tagja, valamint négy független honatya szavazott.

Az előző napi kormányülésen megvitatott módosítási javaslat szerint az év elején elfogadott, Izrael és az Egyesült Államok által kifogásolt törvényből kihúznák azt az előírást, amelynek alapján a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik – a törvény eddigi betűje szerint – a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német birodalom bűntetteiben való, intézményes szintű bűnrészességgel vádolják.

Az előterjesztő Mateusz Morawiecki kormányfő parlamenti felszólalásában leszögezte: a kormány nem “valamiféle nyomás” hatására cselekszik. Kiemelte, hogy a törvény korábbi, március elejétől hatályos változata felhívta a külföldi közvélemény figyelmét Lengyelország második világháborús szerepére. Jelenleg viszont “meg kell érteni a nemzetközi realitást”, ennek figyelembevételével, “amerikai, európai szövetségeseinkkel valódi lengyel narrációt alakítunk ki” – jelentette ki.

A fő ellenzéki erőt adó Polgári Platform (PO) nevében Michal Szczerba képviselő elmondta: pártja részt vállal a törvénymódosítási munkálatokban. Szczerba ugyanakkor úgy vélte, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) számára kompromittáló, hogy “a lengyel társadalom és a nemzetközi közösség előtt” kénytelen bevallani: tévedett a törvény korábbi változatának elfogadásával.

“Jobb később, mint soha” – jegyezte meg a változások kapcsán a módosítást szintén jóváhagyó Modern (Nowoczesna) párt nevében Kamila Gasiuk-Pihowicz képviselő.

Hibának minősítette viszont a módosítást a Kukiz´15 képviselője, Józef Brynkus. Szerinte a törlendő előírás hasznos volt. Ha lemondanak róla, sokak szemében beigazolódik az előző változat negatív, Lengyelország számára hátrányos megítélése – vélekedett.

Robert Winnicki  radikális jobboldali, független képviselő a szavazás során megpróbálkozott a parlamenti szónoki szék blokádjával, Kuchcinski házelnök azonban az akadályoztatás ellenére folytatta a voksolást.

Varsó a módosítandó jogszabállyal a “lengyel haláltáborok” és ehhez hasonló kifejezések használatát akarja megakadályozni.

Az eredeti törvényt Andrzej Duda lengyel elnök februárban aláírta, egyúttal azonban utólagos normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól, elsősorban a szólásszabadság kapcsán felmerült kétségei miatt. A lengyel alkotmánybíróság még nem döntött az ügyben. A jogszabály március elején lépett hatályba.

Izrael egyebek között azért tiltakozott, mert úgy értelmezték a jogszabályt, hogy az túl tágan fogalmazza meg a kifogásolt cselekedeteket, így félő, hogy például a holokauszt-túlélők is büntethetőek lennének, ha tanúvallomást tesznek.

A módosítással várhatóan még szerdán a szenátus is foglalkozik, utána még az államfő jóváhagyása szükséges. Andrzej Duda szóvivője közölte: Mateusz Morawiecki előzetesen tájékoztatta az államfőt módosítási kezdeményezéséről.

[popup][/popup]