Lengyelország kétezer menekültet vállalna 2017 végéig

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

menekült

Közel-keleti menekültek tüntetnek a Keleti pályaudvarnál (Fotó: Laszlo Balogh / Reuters)

 

Az Európai Uniónak védekeznie kell az ellenőrizetlen bevándorlással szemben, mert “ezt nem tudjuk kezelni” – jelentette ki Grzegorz Schetyna, a lengyel külügyi tárca vezetője pénteken a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádióban, azt is kifejtve, hogy Lengyelország részéről egyelőre nincs szó 10 ezer menekült befogadásáról.

Grzegorz Schetyna, aki pénteken az uniós külügyminiszterek informális találkozóján vesz részt Luxemburgban, ahol egyebek között a migránsválságról tárgyalnak, a Radio Zetben kifejtette: a menekülthullámot nem lehet megállítani anélkül, hogy ennek okait kezeljék.

El kell gondolkodnunk azon, hogyan állítsuk meg az illegális bevándorlást, s nemcsak azon, hogy osszuk meg egymás között ezeket a hatalmas számokat” – mondta el, hozzátéve, hogy meg kell különböztetni a gazdasági bevándorlókat és a politikai menekülteket. Mint figyelmeztetett, a gazdasági bevándorlók száma Európában “hamarosan 3-4 milliót is kitehet”.

Lengyelország az uniós kormányfők júniusi találkozója után 2 ezer menekült befogadását vállalta 2016-2017-ben. Az európai migrációs válság legújabb fejleményeit illetően a lengyel kormány egyelőre nem fogalmazott meg egyértelmű álláspontot, bár a politikai vezetők egyhangúlag a válság okainak kezelését, az embercsempészek elleni harc fontosságát hangsúlyozzák.

Ewa Kopacz kormányfő és Grzegorz Schetyna hétfőn a befogadandó menekültek számának lehetséges növelését jelezték. Ezt követően Cezary Tomczyk, a lengyel kormány szóvivője úgy nyilatkozott a sajtónak: “egyelőre nincs szó semmiféle új kvótáról”, először teljesíteni kell a már vállalt kötelezettséget. Csütörtökön Kopacz az Európai Néppárt vezetőinek a sziléziai Katowicében tartott megbeszélésén elmondta: Lengyelországnak erkölcsi kötelessége foglalkozni a menekültekkel, de nem telik arra, hogy gazdasági bevándorlókat fogadjon be, lehetőségeihez mérten vállal e téren szolidaritást az uniós tagállamokkal.

 

Címkék:Lengyelország, Menekültválság

[popup][/popup]