Lendvai Ildikó: L. Simon Wass Albert zsidógyűlöletét mosdatja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A volt kulturális államtitkár pár napja érezte szükségét annak, hogy az ATV műsorában kijelentse: a szeptembertől tervezett új Nat új és kínosan kötelező kormányideológiai üdvöskéje, Wass Albert, sosem írt antiszemita publicisztikákat – azt most nem elemezné, hogy az irodalmi munkásságában milyen témákat zenésített meg. Objektíven szemlélve a kérdést – valójában mi a gond Wass Albert munkásságával…?

Wass Albert emléktárgy

A szocialista politikus a Hírklikk.hu-n reagált a Fidesz-MPP országgyűlési képviselőjének interjújára.

“Wass olvasmányosan érzelgős stílusával alapvetően nem lenne semmi gond, mindennek megvan a maga rajongótábora és polca az irodalomtörténetben, ízlésbeli dolgokról ugye értelmetlen vitatkozni. A baj az, s ez a műveiben is látszik, hogy ő akkor is kemény antiszemita volt, amikor a holokauszt a tetőfokára hágott, sőt, a második világháború után is írt antiszemita művet. Ezt azért hangsúlyoznám, mert Wass védelmében felemlegetik Kosztolányit, másokat, hogy tőlük is kiszaladt ilyen jellegű írás annak idején, amit természetesen nem helyeslünk. Ők viszont jóval a holokauszt előtt, egy más jellegű történelmi közegbe és időbe ágyazva nyilvánultak meg, mint tette azt Wass – végig következetesen. Én nem tudok olyan jelentős magyar írót mondani, aki a zsidók fizikai üldöztetése alatt és annak tombolását látva, lelkes antiszemita maradt volna.

Az az antiszemitizmus, ami a műveiből folyamatosan sugárzik, azt bizonyítja, hogy értelmetlen az erdélyi és később emigrált író ideológiai fényezése. Mi indokolhatja az Orbán-kormány makacs revizionizmusát Wass Alberttel szemben? Akkor már miért nem Márai?

Ez egy nagyon jó kérdés, már csak azért is, mert volt időszak, amikor Márait választotta – sokkal jobb ízléssel – kulturális eszménynek a Fidesz. Ez akkor volt, amikor még polgári pártként definiálták magukat. A problémát feltehetően az okozhatta, hogy Márai egy kritikus, árnyalt gondolkodó volt, aki egyértelmű antikommunizmusa mellett, kíméletlen kritikát mondott arról a konzervatív, horthysta szellemről, aminek most reneszánszát próbálják megteremteni. Az az út, amit a Fidesz Máraitól Wass Albertig megtett, még talán a direkt-politizálásuknál is jobban mutatja azt a világnézeti utat, amit az eltelt időszakban megtettek.”

Teljes cikk

Címkék:L Simon László, Lendvai Ildikó, Wass Albert

[popup][/popup]