L. Simon László: Wass Albert soha nem írt publicisztikákat antiszemita tartalommal

Írta: Szombat - Rovat: Irodalom, Kultúra-Művészetek, Politika, Történelem

„A legsúlyosabb hiba a lírai ént összekeverni a szerző véleményével.”

L. Simon László

Az ATV egyenes beszéd című műsorának vendége volt hétfőn L Simon László irodalmár, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, korábban kultúráért felelős államtitkár.

A műsorban Rónai Egon műsorvezető faggatta őt először Demeter Szilárd azon véleményéről, miszerint vannak olyan írók, akik magyarul írnak ugyan, de külföldi közönségnek. L Simon ezt a véleményt nem osztotta, és egyébként is marginális kérdésnek nevezte.

Ezután arról beszéltek, hogy a nemzeti alaptantervbe való-e például Wass Albert.

L. Simon nem akart Wass írói nagyságáról állást foglalni, de az antiszemitizmus vádjtól megvédte az írót, legalábbis abban, hogy Wass Albert, úgymond, nem írt antiszemita publicisztikát.

Amikor a riporter a Patkányok honfoglalása című írását hozta fel ellenpéldának, L. Simon úgy válaszolt, hogy az író véleményét nem szabad összekeverni az általa ábrázolt hős véleményével. „A legsúlyosabb hiba a lírai ént összekeverni a szerző véleményével” – vélekedett.

Kertész Imre véleményét sem keverjük össze a könyvében ábrázolt SS-tiszt véleményével – tette hozzá.

Felhozta még példának Kosztolányi 1919 utáni antiszemita írásait – akiről, mint megjegyezte, „Heller Ágnesék” azt mondták, hogy emiatt nem lehet őt tanítani.

Említette még a Füst Milán naplójában olvasható antiszemita kitételeket, mondván, hogy azért, mert zsidó származású író vetette papírra őket, semmivel sem kevésbé súlyosak, mint Wass hasonló jellegű megszólalásai. „Nincs különbség antiszemitizmus és antiszemitizmus között, aszerint, hogy azt egy zsidó követi el vagy egy nem zsidó” – zárta mondandóját.

 

 

 

Címkék:Füst Milán, Kertész Imre, Kosztolányi Dezső, L Simon László, Patkányok, Wass Albert, zsidók

[popup][/popup]