Lemondták a holokausztot gúnyoló kiállítást Iránban

Írta: index.hu/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A hivatalos indoklás szerint a lemondás oka, hogy a kiállítás főszervezője megbetegedett. Egyes feltételezések ugyanakkor arról szóltak, hogy a teheráni vezetés a nyugati hatalmakkal folytatott atomtárgyalások záró szakaszában kerülni akarja a botrányokat és a negatív hírverést, ezért betiltotta a rendezvényt.

A perzsa állam atomprogramjának korlátozásáról és nemzetközi ellenőrzéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország, valamint Irán között április elején született keretegyezmény; a végleges megállapodást június 30-ig tervezik megkötni.

Holokauszt karikatúra

A 2006-os verseny győztes Holokauszt karikatúrája

Válasz a Charlie Hebdónak

A kiállítás megnyitója szombaton lett volna, a teheráni Kortárs Palesztin Művészeti Múzeumban azokat a rajzokat mutatták volna be rajta, amelyek a teheráni Karikatúra Háza és a Szercsesmeh Kulturális Komplexum által január végén meghirdetett holokausztkarikatúra-versenyre érkeztek be. A gúnyrajzversenyt a Charlie Hebdo francia szatirikus magazinban publikált Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozásnak szánták.

A német külügyminisztérium szóvivője februárban a tervezett kiállítással kapcsolatban azt mondta:

Rendkívül mélyen érintenek minket azok a próbálkozások, hogy hatmillió zsidó halála csúfolódás és nevetség tárgyává váljon.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]