Legjobb forgatókönyv, legjobb színész és a közönségdíj: Varsóban is tarolt az 1945

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Három díjjal jutalmazták Török Ferenc 1945 című alkotását a Varsói Zsidó Filmfesztiválon – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán.

Rudolf Péter az 1945 című filmben

A több mint 40 alkotást felvonultató nemzetközi szemle nyitófilmjeként bemutatott alkotásért Rudolf Péter a legjobb színész, míg Szántó T. Gábor és Török Ferenc a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, valamint a fesztivál közönségdíját is az 1945 kapta.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A fekete-fehér alkotás számos neves nemzetközi fesztiválon kiemelkedő sikerrel szerepelt: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. A hollandiai Vlissingenben a fődíjat, a jeruzsálemi filmfesztiválon a Jad Vasem-díját nyerte el.

A legújabb, varsói díjakkal együtt az 1945 már 14 nemzetközi elismerésben részesült – olvasható a közleményben, amely szerint a filmet a magyar mozikban eddig több mint 40 ezren látták. A filmet eddig 27 országba vették meg mozi vagy tévéforgalmazásra.

Amerikában november 1-én mutatták be a filmet, hat hete sikerlistán szerepel és a filmes szaksajtón túl a legnagyobb lapok méltatták, mint a New York Times, a Los Angeles Times és a Village Voice.

[popup][/popup]