Kiemelkedő siker Amerikában az 1945

Írta: Magyar Nemzeti Filmalap / MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

New Yorktól Los Angeles-ig számos amerikai mozi műsorra tűzte Török Ferenc sokszorosan díjnyertes történelmi filmjét, az 1945-öt. A New York-i A Lincoln Plaza Cinemas-ban ötödik hetét kezdte meg a film. A legnagyobb presztízsű újságokban jelentek meg méltató kritikák a mozibemutató kapcsán.

Török Ferenc és Szántó T. Gábor az 1945 New York-i bemutatója előtt

Ben Kenigsberg, a The New York Times írója szerint “Az 1945 szikár, szuggesztív magyar film, melyet pazar, kontrasztos fekete-fehérben vettek fel (…) A film lassan felfedi, ahogy a falu felszíni civilizált világa árulásra épül, és a sötét háttérben jól kirajzolódnak a rejtőzködő konspirátorok. Magával ragadó, finoman megalkotott film…” A Los Angeles Times kritikusa, Kenneth Turan így méltatja Török Ferenc filmjét: “Letisztult, erőteljes, meggyőződéssel és szakmai virtuozitással készült (…) markáns üzenet egy olyan időszakról, mely bár elmúlt, de felvetett kérdései és problémái távolról sem vesztettek érvényükből.” A The Village Voice-ban Danny King is elismerően beszél a filmről: “Feszült dráma (…) fortyogó gyanúk mozgatják a cselekményt.” Doris Toumarkine, a Film Journal International írója szerint “Delejező, rendkívüli, háború utáni dráma, kötelező látnivaló” az 1945.

Jelenet az 1945-ből (Fotó: Szilágyi Lenke)

Michael Sragow, a Film Comment írója a western filmekhez és a thrillerekhez hasonlítja az 1945-öt, Jonatan Mark, a The New York Jewish Week kritikusa szerint “A pazar operatőri munka Terrence Malick filmjeihez hasonló”, Kam Williams, a The Missisipi Link szerkesztője „erőteljes, bibliai mértékű parabolának” tartja a magyar filmet, mely „nemcsak az emberek embertelenségét mutatja be, hanem a megbocsátás képességét is, amit nem szabad elfelejteni.”

Linda Cook, a Quad City Times írója a színészi játékot emeli ki: “A színészi alakítások fantasztikusak. Olyan realisztikusak, hogy a fekete-fehér formátum miatt úgy érezheti az ember, mintha egy dokumentumfilmet nézne.”

Roger Costa, a  Enternainment For a Living írója a rendezést dicséri: “Török Ferenc briliánsan irányítja a nézőt az állandó fordulatokkal ebben az eltemetett titkokkal teli és a háború nyomaival feldúlt közösségben.” A Shock Ya! szerzője, Harvey Karten szerint az “1945 azokat a moziőrülteket célozza, akik nem az akciókat, hanem a meditatív, elgondolkodtató és mélyen átérezhető történeteket részesítik előnyben.” William Wolf, a Wolf Entertainment Guide-tól pedig egyenesen azt írja, hogy az 1945 “egyedülálló film, amely egyértelműen az év legjobbjai közé tartozik”.

Szántó T. Gábor novellájának adaptációja 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A film januári debütálása óta világszerte kiemelkedő siker a nemzetközi filmfesztiválokon. Több, mint harminc fesztiválszereplése során számos közönségdíjat, kritikusi díjat és szakmai díjat nyert. A jeruzsálemi filmfesztivál rangos Yad Vashem díját, illetve a hollandiai Vlissingenben a film és irodalom tematikájú fesztivál fődíját is elnyerte.

Török Ferenc filmje itthon is nagy érdeklődésnek örvend, már több mint 40 ezren nézték meg a mozikban, a film jelenleg is műsoron van.

A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta Török Ferenc rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.

*

Az 1945-tel nyílt meg pénteken este a lengyel fővárosban a zsidó kultúra és hagyomány népszerűsítését célzó hétnapos nemzetközi filmszemle, a 15. Varsói Zsidó Filmfesztivál.

Török Ferenc többszörösen díjazott alkotását a varsói szemle nyitógáláján, a lengyelországi magyar évad keretében vetítik a varsói Lengyel Zsidóság Történeti Múzeumában (POLIN).

A filmet augusztusban a nyugat-lengyelországi Wroclawban rendezett Új horizontok című nemzetközi filmmustrán is bemutatták a rendező jelenlétében.

Az idei varsói zsidó filmfesztivál vetítéseire a nagyszabású varsói zsidóságtörténeti komplexumban (POLIN) és a fővárosi Zsidó Kulturális Központban (JCC) kerül sor.

A fesztivál fődíjáért, Dávid Kamerájáért nyolc játékfilm és tíz dokumentumfilm száll versenybe. A versenyprogramban mutatják be többek között Samuel Maoz izraeli filmrendező Foxtrot című játékfilmjét is, mely az izraeli filmakadémia több díját, valamint a velencei filmfesztivál Ezüst Oroszlánját nyerte el.

A varsói Magyar Kulturális Intézet – az ünnepi nyitóest társszervezője – közleményben felidézte: a varsói filmszemle programjában a korábbi években is szerepeltek magyar alkotások, többek között 2008-ban Nemes Jeles László Türelem című első kisfilmje nyerte meg a fődíjat a rövidfilm kategóriában. A zsidó témájú filmfesztiválnak is otthont adó POLIN mozitermében tartották meg tavaly januárban az Oscar-díjas Saul fia lengyelországi bemutatóját is.

*

1945 után – avagy félelem és reszketés Európában címmel rendeznek beszélgetést a 6. budapesti Zsidó és izraeli filmfesztivál keretében december 3-án, vasárnap 17.00-kor a Puskin mozi (Bp.V. Semmelweis u. 2.) kávézójában. A beszélgetés résztvevői: Szántó T. Gábor, az 1945 című film alapjául szolgáló elbeszélés, valamint a forgatókönyv írója és Ungváry Krisztián történész. A beszélgetést Szegő János szerkesztő vezeti.

[popup][/popup]