Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbi az idei Scheiber Sándor díj kitüntetettje

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbi kapta idén a Scheiber Sándor-díjat szerdán Budapesten. Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át szerdán Budapesten.

Lebovics Ábrahám kárpátaljai rabbi, az idei Scheiber Sándor-díj kitüntetettje, Oberlander Báruch, a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi vezetője és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az elismerés átadásán az Ybl Villában 2020. március 4-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Soltész Miklós ünnepi köszöntőjében kiemelte: ha valaki Nyugat-Európában szeretné megismerni ennek a térségnek az életét, történelmét, és a lehető legmélyebbre szeretne ásni, akkor érdemes ellátogatni Kárpátaljára, ahol Lebovics Ábrahám és szülei is éltek, illetve élnek.

Lebovics Ábrahám határon túli, magyar zsidó ember, akinek családi, vallási és felekezeti élettörténete, közösségi története mindent elmond egy évszázadról és arról a területről, ahol élnek – fogalmazott Soltész Miklós.

Az államtitkár megköszönte, hogy Lebovics Ábrahám 1996 óta képviseli a zsidó felekezet munkácsi és kárpátaljai törekvéseit, amelyeket a magyar kormány is igyekszik segíteni.

Soltész Miklós egyúttal példamutatónak nevezte azt a szociális munkát, amellyel a szegények, rászorulók megsegítését szolgálja Lebovics Ábrahám nap mint nap.

Lebovics Ábrahám megköszönte az elismerést, és hangsúlyozta: az egész kárpátaljai zsidóság nevében fogadja azt. Ő csak egy ember közülük, mindent amit elértek, együtt tudták elérni – emelte ki.

Az ünnepségen elhangzott laudáció szerint Lebovics Ábrahám 1946-ban született Kárpátalján, Gajdosfaluban, 1953 óta él Munkácson. 1970-ig munkásként dolgozott, később diplomás mérnökként tevékenykedett. 1994-ben választották meg a munkácsi zsidó vallási közösség elnökévé. E tisztséget megszakítás nélkül, és az ottani közösség legteljesebb elismerése, megelégedése mellett látja el. Az 1994-ben megkezdett tevékenysége alatt az állam négy zsinagógát adott vissza a sokat szenvedett közösségnek, ma Munkácson is ismét működik a zsinagóga, illetve zsidó temető és a mártírhalált halt áldozatoknak emlékművet állítottak.

Lebovics Ábrahám nemcsak szóban, hanem konkrét cselekedeteivel is közössége javát keresi, szellemi és anyagi gyarapodását szolgálja – hangzott el a méltatásban.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában – kimagasló munkát végeztek.

Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke és 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett geniza-kutatással foglalkozott, és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

*

A kárpátaljai zsidóságról és Lebovics Ábrahámról itt olvashat korábbi riportunkban.

[popup][/popup]