Látványos gesztus: Róna Tamáshoz látogatott el az államtitkár

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Október 23-a előestéjén Nagykőrösre látogatott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, ahol Róna Tamás rabbival találkozott. 

Az MIT tudósít arról, hogy hatmillió forinttal támogatta a kormány a – Róna Tamás szerkesztésében megjelenő – zsidó hittankönyv sorozat újabb, a 4. osztályosoknak szóló kötetét. Ezt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára jelentette be csütörtökön.

Soltész Miklós a nagykőrösi Rákóczi utcai zsinagógában tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, ha visszagondolnak az elmúlt tíz évre, felidézhetik: azt határozták el, hogy zsidó és keresztény felekezeteink, a társadalom szerves részeként minden olyan támogatást kapjanak meg, amely a hitet, a hitből fakadó erkölcsi szükségességet és a hagyományt segít megőrizni és továbbadni a gyerekeknek.

Nógrádi Gergely kántor, a könyv társszerzője, Soltész Miklós államtitkár, Czira Szabolcs polgármester, Róna Tamás rabbi, Kurucz Ákos, a Nyíregyházi Hitközség vallási vezetője és Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke a nagykőrösi zsinagógában 2020. október 22-én. (Fotó: MTI / Mészáros János)

Az elmúlt tíz év közös munkája, hogy eljutottak a negyedik zsidó hittankönyv kiadásához, és támogatják az ötödik megjelenését is – fűzte hozzá. Az államtitkár kitért arra, hogy ’56 évfordulója alkalmából meg kell emlékezni arról is, hogy a forradalom leverése után – mint már korábban is a magyar történelemben – megpróbálták a zsidó és keresztény embereket szembeállítani egymással, azzal, hogy az eseményeket zsidóellenesnek és antiszemitának bélyegezték.

Ennek az ellenkezőjére mutat rá a zsidó származású Szeles Erika története, aki tízes éveinek a közepén vett részt a forradalomban, majd a szovjet intervenció után beállt a vöröskereszthez embereket menteni, és november 7-én halálos lövést kapott. Az ő mártíromsága is a szabadságért folytatott közös küzdelem emléke – mondta Soltész Miklós. Megemlítette az államtitkár Nickelsburg Lászlót, a Baross téri felkelőcsoport parancsnokát is, akit társai tisztelettel neveztek Zsidó Lacinak és Szepesi Mártát, akit a forradalmárok szeretettel emlegettek Zsidó Mártaként. Fontos, hogy ne tagadjuk el közös hőseinket és ne engedjük a szembeállítást – hívta fel a figyelmet az államtitkár. (MTI nyomán)

támogatás
Pop up banner

Címkék:Soltész Miklós

[popup][/popup]