Lapid és Saranszki is élesen bírálta a Szohnuttal szembeni orosz fellépést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jáir Lapid miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy a Szochnut oroszországi tevékenységének leállítása ártana a Moszkvával fenntartott kapcsolatoknak.

Jair Lapid

,,A Szochnut irodáinak bezárása komoly esemény lenne, ami hatással lenne az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokra”- mondta Lapid.

A miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy izraeli delegációt küldenek Moszkvába az ügyben.

A vasárnap tartott rendkívüli ülésen Lapid arra utasította a Moszkvába tartó küldöttséget, hogy „tegyenek meg minden erőfeszítést” jogi és diplomáciai szinten – írja az ujkelet.live

Saranszki üzenete

Natan Saranszki volt oroszoroszági cionista refuznyik, később izraeli politikus, miniszter, a Szochnut korábbi elnöke pénteken arra sürgette az orosz zsidókat, hogy a lehető leghamarabb költözzenek Izraelbe.

Egy Facebook-bejegyzésben Saranszki, akit a szovjet hatóságok közel egy évtizedig bezárva tartottak emberi jogi aktivizmusa miatt, a Szochnuttal kapcsolatos lépést a szomszédos Ukrajna elleni folyamatban lévő orosz invázió részeként fogalmazta meg, amely mindkét országból az alijázók megugrását eredményezte.

Natan Saranszki

“Putyin ukrajnai barbár inváziójának kezdete óta Izrael óvatos álláspontot képvisel, és csak korlátozott támogatást nyújt Ukrajnának” írta.

„Az elmúlt napokban és hetekben a szabad világtól elszigetelt Oroszország megerősítette katonai és politikai szövetségét Iránnal és Szíriával. Ezzel egy időben lépéseket tett annak érdekében, hogy területén leállítsa az Izraelt és a diaszpóra zsidóságát összekötő központi szervezet, a Szochnut működését.”

Oroszország lépéseit emlékeztetőnek nevezte arra, hogy „oly módon kell megvédenünk érdekeinket, amelyek nem morális álláspontjaink feladására hagyatkoznak, hanem ragaszkodnak azok fenntartásához, és csatlakoznak a szabad világ harcához Oroszország agressziójának megállítására”.

Bár a Szochnut fontos munkát végez Oroszországban, „emlékeznünk kell arra, hogy Izrael még akkor is tudta, hogyan kell harcolni a bevándorlásért, amikor a Szochnutot és az összes izraeli diplomatát kitiltották Szovjet-Oroszországból, ahogyan azt is tudta, hogyan védje meg sikerrel biztonsági érdekeit, amikor a legjobb szovjet fegyvereket nem nekünk, hanem ellenségeinknek szállították” – mondta.

,,Ezt a bejegyzést egy üzenettel szeretném zárni minden oroszországi zsidó testvérünknek, akik komolyan fontolgatják az Izraelbe való bevándorlást: Arra kérlek benneteket, hogy ne halogassátok terveitek megvalósítását” – tette hozzá Saranszki.

[popup][/popup]