Ladino szépség, Rebecca a Disney új sztárja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A korábban szőke, kék szemű, fehér bőrű animációs hősnőket felvonultató Disney-nél az utóbbi jó pár évben irányváltás történt más kultúrák irányába, ami a világcég két zsidó vezetőjének, Michael Eisnernek és Jeffrey Katzenbergnek köszönhető.

A szőkeségek után megjelent Jasmine, Pocahontas vagy Tiana, most pedig megérkezett Rebecca, a ladino hercegnő.A korábban szőke, kék szemű, fehér bőrű animációs hősnőket felvonultató Disney-nél az utóbbi jó pár évben irányváltás történt más kultúrák irányába, ami a világcég két zsidó vezetőjének, Michael Eisnernek és Jeffrey Katzenbergnek köszönhető. A szőkeségek után megjelent Jasmine, Pocahontas vagy Tiana, most pedig megérkezett Rebecca, a ladino hercegnő.

A Disney Junior csatornán 2016-ban debütált Elena of Avarol (Magyarországon: Elena, Avarol hercegnője) című rajzfilmsorozat A fények fesztiválja című részében a napokban bemutatkozott a mesebeli Galonia királyság ladino hercegnője, Rebecca. A zsidó hercegnő hajótörést szenved Avarol partjainál, így ismerkedik meg a címbéli Elenával, a rajzfilmsorozat hősnőjével.

A Momentmag.com írása szerint Rebecca megjelenésének azért van jelentősége, mert a Disney cég korábban felépítette a szőke, kék szemű, fehér bőrű hősnők archetípusát, ideje volt tehát annak, hogy más kultúrák képviselőit is beemeljék a világszerte sok millió gyerek gondolkodását meghatározó Disney-sorozatok univerzumába. Az irányváltás a cég két meghatározó zsidó vezetőjének, Michael Eisnernek és Jeffrey Katzenbergnek köszönhető, akiknek a regnálása alatt tűnt fel a Disney-birodalomban Jasmine, az arab hercegnő, Pocahontas, az indián hercegnő, a két bennszülött hawaii Lilo és Stitch, vagy az afro-amerikai Tiana.

Rebecca megjelenését a Hanuka ünnepére időzítették, így a hősnőnek alkalma van elmesélni Elenának és népének a fény csodájának történetét. Lisa Dawn blogger azt írta Rebecca szerepeltetéséről, hogy nagyon fontosnak tartja a bemutatkozását, hiszen helyére teszi a gyerekközönség gondolkodásában a judaizmust, azaz rávezeti őket arra, hogy a mesebeli hercegnők közül nem mindenki ünnepli a karácsonyt – írja a mazsihisz.hu.

[popup][/popup]