Különleges köztéri kiállítás a belváros szívében

Írta: EMIH sajtóközlemény - Rovat: Hírek - lapszemle

Történelmi események és életképek – izraeli és magyar szemmel

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Kazinczy utcában nemrégiben nyílt Café Tel-Aviv szervezésében került sor az izraeli magyarok sokszínű életét dokumentáló Új Kelet című napilap szemelvényeiből összeállított szabadtéri tárlat megnyitására. A rendhagyó köztéri kiállítás az Új Kelet és a Népszabadság korabeli tudósításait felhasználva összehasonlítást enged különböző jelentős történelmi események szentföldi és magyarországi sajtómegjelenései közötti különbségekbe, egyúttal végigvezeti a látogatót Izrael államának 1948-as megalakulása óta eltelt fordulatos évtizedein. A kiállítási anyag többek között kitér az 1956-os magyar forradalom izraeli és magyarországi médiavisszhangjára, valamint korabeli, könnyedebb témákat is feldolgoz.

ÚjKelet_56Az egyetlen, mai napig megjelenő, magyar nyelvű izraeli napilap címlapfotói-cikkei az EMIH és a Café Tel-Aviv jóvoltából válnak első ízben elérhetővé a főváros szívében. Az Új Kelet legérdekesebb cikkeiből és címlapjaiból összeállított egyedülálló kordokumentumot 6 darab, nagyméretű installációból álló szabadtéri tárlat mutatja be a történelmi zsidónegyeden szívében.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija hangsúlyozta: „Azt szokták mondani, hogy aki kisebbségben él, gazdagodik, hiszen mind a többségi mind a kisebbségi kultúrát magáénak tudja. Ugyanakkor gazdagítja azt a társadalmat is, melynek tagja. Mindez sok szempontból igaz a magyarországi zsidóságra is. Ennek a lenyomata az Új Kelet napilap is, mely eredetileg Kolozsváron került kiadásra 1918-ban, mint kisebbségi magyar nyelvű – de egyben – cionista napilap, és a sors iróniájából a 1940-es évek elején a magyar hatóságok szüntették meg a kiadást. Röviddel Izrael állam megalapítása után már ott jelent meg a napilap, majd hamarosan több mint 100 ezer olvasója lett a kiadványnak. Talán ez a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a zsidó lét fenntartása, a magyar-zsidó kultúra ápolása közös felelősségünk. Az Új Kelet archívumot ezért vásároltuk meg, ezért hívtuk életre a kiállítást, és reméljük, hogy hamarosan digitálisan is elérhető lesz az archívum azok számára, akiket érdekel Izrael és Magyarország történelme. Végezetül szeretném megköszönni a helyi önkormányzat segítségét a kiállítás létrejöttében, illetve Izrael államnagykövetének a jelenlétét.”

ÚjKelet_ami az asszonyokatAz Új Kelet című napilap teljes archívuma nemrég került az EMIH tulajdonába. A közösség azzal a céllal vásárolta meg az egyedülálló gyűjteményt, hogy egyrészt megóvja a több évtizedes kordokumentumokat, másrészt pedig a későbbiekben akár a hazai történészek és érdeklődők számára is elérhetővé, kutathatóvá tegye a több ezer oldalnyi anyagot.

Izrael nagykövete, Ilan Mor a kiállítás megnyitóján kifejtette: „Tel-Aviv számomra különösen sokat jelent, hiszen itt születtem és sokáig éltem is ebben a városban. Azért is különleges számomra a mai esemény, hiszen egyrészt mögöttünk található a Tel-Aviv kávézó, a zsidó gasztronómia egyik fontos budapesti helyszíne, másrészt az Új Kelet címet viselő napilapot is Tel-Avivban adták ki sokáig, így a mostani kiállítás ebből a szempontból is kedves a számomra. Az Új Kelet évtizedeken keresztül töltött be egyfajta hidat a Magyarországról Izraelbe távozó emberek számára, és meggyőződésem, hogy a most kiállított installációk is fontos szerepet töltenek be a magyar-izraeli kultúra bemutatásában, egyúttal azt is mutatja, hogy a zsidó kultúrának megkérdőjelezhetetlen helye van Magyarországon.”

Dr. Vető Marietta, a VII. kerület alpolgármestere is örömmel üdvözölte a kerület életét felpezsdítő kezdeményezést, véleménye szerint: „Ahhoz, hogy a jövőtől ne féljünk, fontos, hogy megismerjük a múltunkat is. Fénykorában az Új Kelet a világ minden pontjáról tudósított. Az, hogy az izraeli zsidóság magyar nyelven is megismerhette az aktuális eseményeket, az internet kora előtt elképzelhetetlenül fontos volt az itt élők számára. Erzsébetváros önkormányzata most is és a jövőben is támogat minden olyan kezdeményezést, mely az eltérő kultúrák közötti kapcsolatok elmélyítését, egymás megismerését segíti elő.”

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]