Kudarcot vallottak 50 túsz szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások a Hamásszal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Kudarcot vallottak túszok egy nagyobb csoportja, mintegy 50 ember szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások, amelyeket az Egyesült Államok, Izrael és Katar folytatott a Hamász iszlamista terrorszervezettel – közölte a Wall Street Journal. Az egyezség feltételei között szerepelt az ideiglenes tűzszünet, Gáza vízellátásának teljes körű újraindítása Izrael felől, valamint a segélyszállítmányok azonnali elindítása a Gázai övezetbe.

A két elbocsátott túsz: anya és lánya Joe Bidennel beszél telefonon (Fotó: US Embassy in Jerusalem/AFP)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden túsz előfeltétel nélküli szabadon bocsátását követeli a Hamásztól, és Washington készen áll az együttműködésre, ha ez hozzájárul a Hamász által foglyul ejtett emberek elengedéséhez.

A Hamász azt állítja, hogy kétszáz túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további ötven embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva. Állapotukról egyelőre annyit közöltek, hogy húszan egy izraeli légicsapásban életüket vesztették. A Hamász korábban azt hangoztatta, hogy a túszokat az izraeli börtönökbe zárt hatezer palesztin rabért cserébe hajlandóak csak elengedni.

Pénteken a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszam Brigádjai két amerikai túszt – egy anyát és lányát – szabadon engedett “humanitárius okokból”. Az első két elengedett túsz egy amerikai állampolgárságú nő és a lánya, Judith és Natalie Raanant, akik korábban rokonlátogatásra érkeztek Izraelbe. (MTI és a 24.hu nyomán)

[popup][/popup]