Közvéleménykutatás: Az ex-Moszad főnök lehet Netanjahu majdani utóda

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli kormányváltó új koalíció délután négy órakor történő bizalmi szavazásáig valószínűleg Netanjahu tovább próbálkozik, hogy alternatívákat keressen és ajánljon. Amennyiben azonban megalakul az új kormány, az órákon belül immár ex-miniszterelnöknek elmondása szerint, nem áll szándékában lemondani, vagyis az ellenzék vezetőjeként kíván tovább politizálni addig a rövid ideig, amíg megbuktatja Bennettet és visszaszerzi kormányfői jogosultságát.

Joszi Cohen

A Likudon belül a pártlista előkelő helyezettjei azonban nem feltétlenül osztják Netanjahu véleményét, és úgy gondolják, hogy a négy sikertelen választás után bekövetkező kormányváltás egyértelmű üzenete, hogy a legendás miniszterelnök ideje lejárt – írja az ujkelet.live.

A Likud vezetésének átvételére nyíltan pályázó Nir Barkat, Jeruzsálem volt polgármestere, a hétvégén a héber médiában kijelentette, hogy a miniszterelnöknek az utóbbi hetekben félre kellett volna lépnie, ezzel meghiúsítva a nyolc-párti koalíció vasárnapi eskütételét, hangsúlyozva azt is, hogy Netanjahu félreértette őt és nem sürgeti a minél előbbi tisztújítást.

Amennyiben Netanjahu félreállt volna, vasárnap a Likud és a nemzeti tábor alakított volna a kormányt – tette hozzá Barkat.

A miniszterelnök azonban világossá tette, hogy nem áll szándékában lemondani a Likud elnöki posztjáról (sem és a Barkaton kívül Jiszrael Katz és Juli Edelstein részéről is erősödő nyomás ellenére, egy sebtében összehívott bizalmi tisztújítást javasol, amit Netanjahu reményei szerint minden gond nélkül megnyerne.

A 12-es csatornán a szombat kimenetele után közzétett felmérések szerint, az izraeliek Netanjahu lehetséges utódjának azonban nem Nir Barkatot, hanem a volt kémfőnököt, Joszi Cohent látnák szívesebben.

Benjamin Netanjahu korábban kötelezettség nélkül Cohent és a volt washingtoni nagykövetet, Ron Dermert nevezte meg lehetséges utódjának, de akkoriban mindez semmit sem jelentett.

A megváltozott körülmények azonban, fél hivatalos nyilatkozatra késztették az alig két hete visszavonult 59 éves Moszad igazgatót. A hétvégén szintén a 12-es csatornán elhangzott egy órás – teljes egészében kampánynak felfogható interjú záró akkordjaként, az alábbiak hangzottak el:

“csak egyszer mászod meg az Everestet. Kitűzöd a zászlót, és tovább mész majd megkeresed a következő csúcsot.

Az őt kinevező Netanjahu jóslatával is összefüggésbe hozható új csúcsok meghódításával vagyis miniszterelnöki ambícióval kapcsolatos záró kérdésre azt válaszolta: nem most.

De nem zárható ki – erőltette tovább Dajan.

Igaz – vetetett véget a beszélgetésnek Joszi Cohen.”

A csütörtöki riportot követően szombat este nyilvánosságra hozott felmérés adatai szerint az izraeliek 27 százaléka támogatná Cohent, és mindössze 16 százaléka Nir Barkatot, amennyiben Netanjahu visszavonulna a Likud éléről.

A közvélemény-kutatás szerint Barkat után a jelenlegi washingtoni nagykövet, Gilad Erdan következik 8%, majd Jiszrael Katz pénzügyminiszter és Juli Edelstein egészségügyi miniszter egyaránt 5%, Jarív Levin Kneszet-elnök 3% illetve a sor végén Miri Regev közlekedési miniszter 1% mértékű támogatottsággal. További 10% más nevet jelölt meg.

A Likud-listát és következésképpen a párt vezetőjét és miniszterelnök jelöltjét természetesen a tagok választják és nem az állampolgárok, de az sokat elárul, hogy kit látnánk szívesen az izraeliek a következő Likud-jelölt kormányfőnek.

A Manu Geva közvélemény-kutató által végzett felmérés 504 válaszadó véleménye alapján készült, 4,4 százalékos hibahatár mellett.

[popup][/popup]