Közkincs lett húszezer Kluger-fotó

Írta: Izraelinfo/ Fleischer Ferenc - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Izraeli Nemzeti Archívum beszkennelte és szabadon felhasználhatóvá tette Kluger Zoltán húszezer, a harmincas, negyvenes és ötvenes években Palesztinában, majd Izraelben készített fényképét.

Tirat Juda – magyar-szlovák mosáv első lakói – fotó: Izraeli Nemzeti Archívum / Kluger Zoltán

Az izraeli fényképészet legnagyobb úttörője, Kluger Zoltán Magyarországon, Kecskeméten született 1896-ban. Az első világháborúban a Monarchia hadseregében pilóta és katonai fényképész volt, aki repülőgépekről, a magasból fotózta a frontokat.

A háború tán Berlinbe költözött, ott sajtófotós lett, majd a hitleráj elől ügynökével együtt az akkori Palesztinába menekült. Itt az Orient Press Photo Conpany céggel a kibucok, a korabeli építkezések, a mindennapok krónikása lett, majd a 48-as felszabadító háborút és Izrael első éveit is végigfényképezte. Főként hivatali megrendelésre, a Szohnutnak és a Keren Kajemetnek dolgozott, ahol szinte egyeduralkodó lett. Amikor megérkezett a legmodernebb korabeli fotós eszközöket hozta magával, amelyekkel olyan képeket készített, melyek minősége és szakmai színvonala magasan kortársai fölé emelte.

Magyar pavilon az 1934-es Orient nemzetközi kiállításon Tel-Avivban –  fotó: Izraeli Nemzeti Archívum/Kluger Zoltán

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]