Közelebb került a Hamasz és Izrael a tűzszünethez és a túszok szabadon engedéséhez

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elfogadta a Hamász az Egyesült Államok javaslatát az izraeli túszok (köztük katonák és férfiak) szabadon bocsátásáról – írja a Reuters a Hamász egy meg nem nevezett vezetőjére hivatkozva.

Az izraeli hadsereg által lefoglalt gázai rakéták a július 6-án kiadott fotón

Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a gázai tűzszüneti tervről, amely több lépésben vezetne az összes, még a Hamász kezében lévő túsz elengedéséhez – emlékeztet a 444.hu.

A tűzszüneti tervezet arra az izraeli javaslatra épül, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és a G7-ek is támogatnak, amelynek részleteiről még májusban Joe Biden számolt be. Netanjahu arról tájékoztatta Bident, hogy küldöttséget küldött a Hamásszal folytatott, megrekedt tárgyalások folytatására a túszszabadítási megállapodásról, az izraeli tárgyalócsoport egyik, névtelenséget kérő forrása pedig azt mondta, hogy reális esély van a megállapodás elérésére, miután a Hamász módosított javaslatot tett az alku feltételeiről.

Izrael a korábbiakban minden esetben elfogadhatatlannak nevezte a Hamász által támaszott feltételeket.

A Reutersnek most névtelenül nyilatkozó palesztin tisztségviselő azt mondta, a javaslat áttörést hozhat, és olyan keretmegállapodáshoz vezethet, amennyiben azt Izrael is elfogadja, ami véget vethet a kilenc hónapja tartó háborúnak a Hamász és Izrael között.

Az új javaslat biztosítaná, hogy a közvetítők garantálják az ideiglenes tűzszünetet, a segélyszállítást és az izraeli csapatok kivonását mindaddig, amíg a tárgyalások zajlanak.

A Reuters információi szerint az Egyesült Államok keményen próbálja tető alá hozni a megállapodást még a novemberi elnökválasztás előtt.

Netanjahu szóvivője a hírt egyelőre nem kommentálta, de közölte, hogy a tárgyalásokat a jövő héten folytatják, és hangsúlyozta, hogy a két fél álláspontja közt továbbra is vannak szakadékok. Netanjahi Bidennek megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, miszerint Izrael csak akkor fejezi be a háborút, ha minden célját elérte.

[popup][/popup]