Köves Slomó szerint hisztériakeltés zajlik a Sorsok Háza ügyében

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija reagált a Sorsok Házát ért kritikákra, többek között Randolph L. Braham nyilatkozatára, aki éles szavakkal bírálta a projektet.

Köves Slomó

Braham többek között így fogalmazott a Heisler András Mazsihisz elnökhöz intézett levélben:

“Nagy érdeklődéssel követtem az Önök folyamatos és megalapozott ellenszegülését az úgynevezett Sorsok Háza megnyitása ügyében,amelyet látszólag „a holokauszthoz kapcsolódó múzeumként” képzelt el és tervezett a Terror Háza igazgatója ‒ aki egykor holokauszttudósnak indult, ám végül ádáz nacionalista holokauszt-torzítóvá vált. Úgy tűnik, hogy ez a holokausztmúzeum része annak a hosszú távú történelemtisztogatási tervnek, amelyet az Orbán Viktor által vezetett kormány kezdeményezett a Horthy-korszak rehabilitációja végett. Ennek a kormánynak az intézkedései világosan jelzik a szóban forgó korszak története megtisztításának (azaz meghamisításának) a kurzusát.”

Köves újságírói megkeresésre a Népszavával közölte, “az EMIH számára elsődleges fontosságú szempont, hogy az előttünk álló egy évben egy olyan állandó kiállítási anyagot hozzunk létre, amely a magyar holokauszt történetét a teljes történelmi hűség jegyében, a tágabb kontextust – így a Horthy-rendszer és a korabeli többségi társadalom jelentős részének felelősségét – is megismerteti a Sorsok Háza jövőbeni látogatóival.

Fontos szempont az is – folytatta –, hogy mindeközben a látogatók ne csak egy személytelen történettudományi adathalmazból épülő tárlatot láthassanak, hanem az érzelmi bevonódás révén mindvégig ott legyen bennünk a legnehezebb emberi kérdés: Hogyan történhetett meg mindez? Hogyan süllyedhetett ide a felvilágosult ember? „A jelen hisztériakeltés, amely egy – valójában keveseket érintő – hitközségi belharcot kíván össztársadalmi szintre emelni, méltatlan ehhez a – teljes társadalmat érintő – fontos ügyhöz” – jelentette ki a rabbi.

Köves Slomó sajnálatosnak tartja, hogy a holokauszt történetének elbeszéléséhez „privilégiumokat magának tulajdonító szervezet, nem kímél egy 96 éves nagy tekintélyű professzort sem belerángatni ebbe az öncélú hangulatkeltésbe, és egy általa töredékeiben ismert, félkésznek is alig nevezhető kiállítási anyagról mondatnak vele feltételes véleményt” – írja a Népszava.

[popup][/popup]