Köves Slomó: Európa egyik legbiztonságosabb országa Magyarország a zsidó közösség számára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Annak ellenére, hogy Magyarországon magas az antiszemita nézeteket vallók száma.

Fiala János Keljfeljancsi című műsorának csütörtök reggeli vendége Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija volt – tudósít a 168 óra –, aki pár nappal ezelőtt Brüsszelben egy európai zsidó konferencián hozta nyilvánosságra az EU 16 országára kiterjedő felmérést a zsidóság megítélésről az Európai Unióban.

A kutatásról a vezető rabbi elmondta: természetesen egy ilyen felmérés nem adhat teljes képet, de viszonyítási alapot igen. A most nyilvánosságra hozott kutatás mellett más adatokat is figyelembe kell venni, így például, hogy hogyan élik meg az antiszemitizmust a zsidók mindennapi életükben, valamint, hogy mennyi antiszemita atrocitásba támadás történik egy adott országban?

Köves Slomó elmondta, hogy Belgiumban az emberek 20 százaléka antiszemita, de nagyon sok a fizikai atrocitás. Ezzel szemben a magyarok 40 százaléka vall valamilyen szinten antiszemita nézeteket, de alig néhány eset jut el a tettlegességig. Ez jellemző a többi Kelet-Európai országra is. A vezető rabbi szerint az ismeretek hiánya mindig bizonytalanságot szül, amit tovább fokoz.

168 óra

[popup][/popup]