Kovács Mónika: Kollektív emlékezet és holokausztmúlt – könyvbemutató

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Kovács Mónika Kollektív emlékezet és holokausztmúlt című könyvének bemutatójára vár minden érdeklődőt a Corvina Kiadó 2016. június 8-án (szerda) 16 órakor, az ELTE PPK (1064 Budapest, Izabella u. 46.), a 301-es teremben.
KovacsMonika Kollektiv emlekezet es holokausztmult

Házigazda: Fábri György stratégiai dékánhelyettes

 

Vendégek:
Hunyady György akadémikus, szociálpszichológus
Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője
Fülöp Éva egyetemi adjunktus, szociálpszichológus, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
és a szerző, Kovács Mónika egyetemi docens

Kovács Mónika kollektív emlékezetről és holokausztoktatásról szóló könyve arra tesz kísérletet, hogy meghatározza a múltfeldolgozás homályos – és gyakran politikai eszközként használt – fogalmát, és feltárja azokat a szociálpszichológiai folyamatokat, amelyek elősegítik, vagy éppen hátráltatják a holokauszt tanulságainak levonását. A kötet kutatási eredmények és kísérletek ismertetésén keresztül nemcsak átfogó ismertetőt nyújt ezekről a folyamatokról, azok hátteréről vagy éppen változásairól, hanem sorvezetőül is szolgálhat a holokausztoktatás során.

Kovács Mónika szakszerű kötete a maga józan tárgyszerűségével, ismeretgazdag átlátásával, módszeres oktatási javaslataival értékes hozzájárulás a kollektív emlékezet tanulmányozásához és konstruktív alakításához.
Hunyady György szociálpszichológus, akadémikus

Kihangosítja, mások számára is elérhetővé teszi egy olyan egyetemi oktató nézeteit, aki megalkuvás nélküli szakmaisággal állt helyt a magyar holokausztmúlt oktatásáról és reprezentációjáról folytatott politikai felhangoktól sem mentes vitákban.
Bíró Anna-Mária emberi jogi szakértő, a Tom Lantos Intézet igazgatója

Mert ahhoz, hogy zaklató vitáink valaha nyugvópontra jussanak, nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mi az, ami hiányzik, hanem azzal is, mi az, ami ebben a folyamatban elérhető, és hogyan érhetjük el a kívánatoshoz közelítő állapotot.
Szántó T. Gábor író, a Szombat főszerkesztője

[popup][/popup]