Kortárs lengyel darabot mutatnak be a Szkéné Színházban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Artur Palyga kortárs lengyel szerző A zsidó című darabját mutatják be a Szkéné Színház és a Nézőművészeti Kft. közös előadásaként; a produkciót Szabó Máté rendezésében pénteken és szombaton láthatja a közönség a Szkénében.

ArturPalyga_Azsido_fotóMTISzigetváryZsolt_1

Mucsi Zoltán (b) az igazgató, Tamási Zoltán (b2) Krisi atya, Sárközi-Nagy Ilona (j2) az angoltanárnő és Egri Kati (j) a lengyeltanárnő szerepében Artur Palyga A zsidó című színművének próbáján a Szkéné Színházban 2014. március 6-án. A darabot március 7-én mutatják be Szabó Máté rendezésében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A darabot, amelyet Magyarországon első alkalommal visznek színre, Pászt Patrícia fordításában mutatják be, a produkció a Szkéné Színházban március 27-én is látható – közölte a színház az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az előadásban öt különböző korú és hátterű embert, az iskolaigazgatót, a lengyel- és az angoltanárnőt, a testneveléstanárt és a katolikus papot látjuk egy mai falusi iskola tanári szobájában. A tanári kar megoldást keres az épp széteső, anyagi csőd felé tartó tanintézmény megmentésére. Az iskola egykori, Izraelben elő növendékét várják látogatóba. A tanárok az iskola és a saját anyagi gondjaiknak megoldását remélik a találkozástól, amelyre készülve azonban kénytelenek szembenézni az addig elhallgatott múlttal, felmenőik háború alatti tetteivel is. A darab a személyes és társadalmi felelősség kérdését is vizsgálja.

A lengyel Artur Palyga darabja a történelmi múlttal való számvetésre bíztat. Vajon mi hol tartunk ezen az úton? – teszik fel a kérdést az előadás alkotói.

A közlemény szerint a 1971-es születésű Artur Palyga a krakkói Jagelló Egyetem lengyel irodalom és nyelvészet szakán diplomázott, emellett tanítóképző főiskolát végzett zenei nevelés szakirányon. Jelenleg Bielsko-Bialában él, ahol a Teatr Polskiban dolgozik. Kísérletező kedvű alkotó, számos drámája a színészekkel és rendezőkkel való közös alkotófolyamat eredménye. Eddig megjelent 11 drámáját rendszeresen játsszák a lengyel színházakban.

ArturPalyga_Azsido_fotóMTISzigetváryZsolt_2

Mucsi Zoltán (b) az igazgató, Tamási Zoltán (b2) Krisi atya, Sárközi-Nagy Ilona (k) az angoltanárnő, Egri Kati (j2) a lengyeltanárnő és Katona László (j) a tesitanár szerepében Artur Palyga A zsidó című színművének próbáján a Szkéné Színházban 2014. március 6-án. A darabot március 7-én mutatják be Szabó Máté rendezésében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az idén 5 éves Nézőművészeti Kft-nek – amelynek tagja Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián és Gyulay Eszter – A zsidó című darab a 11. bemutatója. Előadásaik közül 8 jelenleg is repertoáron van. Produkcióikkal fellépnek az ország különböző fesztiváljain és színházaiban, osztálytermi előadásaikkal pedig rendszeres vendégei a budapesti és a vidéki iskoláknak.

A Szkénében, a színházzal koprodukcióban ez lesz a harmadik bemutatójuk A gondnok és a Bivaly-szuflé című előadás után. A társulat tagjai – Mucsi Zoltán és Katona László mellett ezúttal Egri Kati, Sárközi-Nagy Ilona és Tamási Zoltán szerepel a darabban. Szabó Máté rendezőnek, aki jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház tagja, a Havanna és A gondnok után ez a harmadik munkája a társulattal.

A zsidó című darabot felolvasószínház formájában áprilisban már láthatta a közönség a III. Gólem Fesztiválon, szintén Szabó Máté rendezésében. Az előadás szakmai támogatója a Gólem Színház.

 

[popup][/popup]