Köln: feltárták a város középkori zsidó negyedét, letették a zsidó múzeum alapkövét

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A világhírű kölni dómtól néhány percnyi sétára lévő múzeum építése 77 millió euróra (25,4 milliárd forint) rúg a becslések szerint – közölték a csütörtöki alapkőletétel alkalmából.

A múzeum látványterve (Forrás: Youtube)

2021-től a városháza tér alatt egy 600 méter hosszú, földalatti útvonal mutat be több mint 2000 évnyi történelmet. Az útvonal elvezet az egykori római helytartói palotáig, melynek falát az 1950-es években, a háború utáni romeltakarítási munkálatok során fedezték fel.

„Nincs még egy olyan német város, amelynek története ilyen hosszú időn át összefonódott volna a zsidóságéval, mint Köln” – mondta Henriette Reker főpolgármester. Köln zsidó közössége az egyik legrégebbi az Alpoktól északra.

Stadt Köln | Vorstellung „MiQua. LVR – Jüdisches Museum im archäologischen Quartier Köln.”

Das LVR-Museum MiQua. LVR-Jüdisches Museum in der Archäologischen Zone Köln (siehe auch https://miqua.blog/ ). Das Video dokumentiert die Komplexität der einzelnen Bauabschnitte und informiert über den geplanten Museumsbau. Das MiQua entsteht über einem Teil des etwa 6.000 m²großen archäologischen Ausgrabungsareals am und um den Rathausplatz im Zentrum der Stadt Köln.

Kevéssé ismert, hogy már 1700 évvel ezelőtt éltek zsidók a városban – mondta Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke. Emlékeztetett a zsidó negyed lerombolására és lakóinak megölésére 1349-ben: a zsidókat okolták akkoriban a pestis kirobbanásáért. „Ezért ez egyfajta felhívás is az antiszemitizmus ellen” – mondta Laschet.

A kölni zsidónegyed nem a város szélén feküdt, hanem éppen a kereskedelmi metropolisz középpontjában, a városháza előtt.

A városháza előtti téren 2007 óta végeznek ásatásokat, eközben a régészek feltárták a táncház, a kórház, a pékség és a zsinagóga romjait. A zsidó rituális fürdőhely, a mikve után az új múzeum a MiQua nevet kapja.

A kutatók számos értékes műtárgyra is bukkantak, például egy a 11. századból származó félholdalakú, drágakő-berakású aranyfülbevalóra. Felfedeztek egy a középkorból származó táblát is, a rajta szereplő régies felirat az egyik klasszikus kölni mondásra utal.

Mindezek a történelmi emlékek arra utalnak, hogy a zsidók évszázadok óta igazi kölniek a kölniek között – vélik a szakértők.

 

[popup][/popup]