Kneszet: Új törvénnyel kerülik meg a költségvetés hiányát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjamin Netanjahu miniszterelnök (Likud) és Beni Gantz védelmi miniszter és rotációs miniszterelnök (Kék-Fehér) egyaránt megállapodtak abban, hogy egy törvényjavaslat elfogadásávak elhalasztják az állami költségvetés elfogadását, hogy elkerüljék a kevesebb mint két év alatt tartandó negyedik választást. Mind a költségvetés elhalasztásáról szóló törvényjavaslatáról, mind az ellenzéki Jes Atid Netanjahu kormányalakítását megakadályozó törvényjavaslatáról szerdán fog szavazni a Kneszet.

Képünk illusztráció

A költségvetés jóváhagyásának folyamata megrekedt a Netanjahu és Gantz közötti politikai viták miatt. Míg Gantz ragaszkodik a kétéves költségvetés elfogadásához, ahogy az a koalíciós megállapodásban szerepel, Benjamin Netanjahu miniszterelnök a 2020-as évre vonatkozó költségvetés elfogadásához ragaszkodik. Utóbbi verzió lehetőséget adna Netanjahu számára, hogy júniusban új választásokra kerüljön sor, feltéve, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem megy át a 2021-es költségvetés. Ebben a helyzetben Netanjahu miniszterelnök maradhatna egy átmeneti kormány élén, amíg az új választásokat megtartják.

A törvény előírja, hogy minden költségvetés elfogadása nélkül létrehozott kormánynak 100 napon belül jóvá kell hagynia a költségvetést, különben új választásokat kell tartani. A jelenlegi kormány május 17-én tette le az esküt, és a 100 napos határidő augusztus 25-én jár le.

A Gantz-koalícióhoz tartozó Derech Eretz vezetői, Zvi Hauser képviselő és Joaz Hendel kommunikációs miniszter javaslata 100 nappal kitolná a határidőt, így a kormány december közepéig lehetőséget kapna, hogy megállapodásra jusson a kérdésben.

„A Likud támogatását kértük egy olyan törvényjavaslat előterjesztése érdekében, amely késlelteti az állami költségvetést… Ez a lépés lehetővé teszi a Likud és a Kék-Fehér számára, amint a törvény elfogadásra kerül, hogy egy mindenre kiterjedő megoldást találjanak a közöttük fennálló nézeteltérésekre, ez által a kormány zökkenőmentesen működhessen és elkerüljük az újabb választásokat.”

A törvényjavaslat előzetes olvasatáról szerdán szavaznak a Kneszetben. Gantz pártja és a szefárd ultraortodox Sasz párt jelezte, hogy támogatni fogják. Egy likudos forrás szerint a párt szintén támogatni fogja, de egyelőre nem kötelezik el magukat a másik három olvasat elfogadása mellett, ami szükséges ahhoz, hogy törvénybe iktassák.

„Netanjahu elfogadta a kérésünket, és mi örömmel üdvözlünk minden, a krízis megoldásának elérésében elért haladást” – olvasható a Derech Eretz frakció nyilatkozatában.

Vasárnap a média újabb Gantz-Netanjahu összeütközésről számolt be.

A koronavírus-kabinet ülésről kiszivárogtatott pletykák szerint Gantz kiabálva azzal vádolta Netanjahut, hogy szándékosan megtévesztette, mondván, a miniszterelnök soha nem szándékozott tiszteletben tartani a koalíciós megállapodásukat.

Netanjahu erre szarkasztikusan megjegyezte, hogy nem hallja, mit mond a védelmi miniszter.

„Valaki feljebb kapcsolná a hangerőt? Nem halljuk”- idézték Netanjahu szavait a médiának az ülésen jelen lévő tisztviselők.

A jelentés szerint Gantz továbbá azzal vádolta Jiszráel Katz pénzügyminisztert, hogy egyéves költségvetést próbál kikényszeríteni azzal, hogy utasította a pénzügyminisztériumot, hogy csak a 2020-as évre dolgozza ki a tervezetet, megsértve a koalíciós megállapodást.

Gantz szombat este a 12-ea csatornának nyilatkozva ígéretet tett, hogy nem enged a költségvetéssel kapcsolatos álláspontjából.

„A gazdaság stabilizálása érdekében Izraelnek szüksége van egy költségvetésre a 2021-es évre.” – mondta Gantz. „Nem az ünnepekre vagy hétvégére vonatkozó költségvetés – egy teljes évre szóló költségvetésre. Egyébként, a legjobb közgazdászok mind ezt mondják, ezért ragaszkodunk hozzá.”

A védelmi miniszter hangsúlyozta, nem akar újabb választásokat.

„Kilenc millió izraeli állampolgár nem akar választásokat, talán ketten akarják, Netanjahu és Lapid.” – mondta Gantz, hivatkozva az ellenzék vezetőjére és korábbi szövetségesére, Jáir Lapidra. „Izraelnek gazdasági és politikai stabilitásra van szüksége”.

A Jáir Lapid vezette Jes Atid-Telem frakció mindeközben vasárnap bejelentette, hogy szerdán benyújtja a törvényjavaslatot a Kneszetnek, mely megakadályozza a vádemelés alatt álló törvényhozók kormányalakítását.

Ez a törvény megakadályozná Benjamin Netanjahu miniszterelnököt abban, hogy új választások esetén kormányalakítással bízhassák meg.

„Egy hivatalban lévő miniszterelnök, aki ellen súlyos vádemelést, köztük korrupcióval és bizalommal való visszaélést, nyújtottak be, éles ellentétben áll a az állami tisztviselőtől megkövetelt erkölcsi normákkal” – olvasható a törvényjavaslatban, aminek az előzetes olvasatáról szerdán szavaznak.

Ha a törvényjavaslat elbukik a szavazáson, akkor további fél évig nem lehet újból benyújtani. Hasonló javaslatot eddig nem nyújtottak be, és egy másik frakció benyújtása esetében is csak a nyári szünet után bocsáthatnák szavazásra.

Ellenzéki források szerint a lépés célja, hogy nyomást gyakoroljanak a Kék-Fehérre a és Munkapártra, hogy lépjenek fel Netanjahu ellen és szavazzák meg a törvényjavasatot. Továbbá a Jes Atid úgy érzi, hogy ez a megfelelő idő a javaslat benyújtására, még akkor is, ha kudarcot vall.

Teljes cikk

Címkék:Gantz, Jair Lapid, Netanjahu

[popup][/popup]