Kneszet plenáris ülés – össztűz Netanjahura

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután a törvényhozók összegyűjtötték a szükséges 40 aláírást, amely megköveteli a miniszterelnök részvételét, szerdán kezdetét vette „Netanjahu és a kormány megdöbbentő kudarca a koronavírus-krízisek kezelésében” című ülésszak a Kneszet plenáris ülésén.

Jair Lapid felszólalása (fotó: knesset.gov.il)

Az ellenzéki képviselők egymást követve szólaltak fel, kritizálva Benjamin Netanahu miniszterelnököt.

A baloldali Meretz vezetője, Nitzan Horowitz kijelentette, hogy Netanjahu folyamatos uralma „katasztrófát” fog okozni Izraelben, és három „vádemelést” fogalmazott meg a miniszterelnök ellen – koronavírus, korrupció valamint a bűnüldözési rendszer elleni hajsza, felbujtás, megosztás és a törvényes tiltakozások elnyomására tett erőfeszítések -, szarkasztikus célzás a Netanjahu ellen zajló három korrupciós ügyre.

„Hosszú kormányzásod alatt a szociális szolgáltatások és az állampolgárok alapvető szükségleteihez való hozzáférés összeomlott. Az elmúlt három választás során nem sikerült megszerezned a közvélemény bizalmát, és trükközéssel alakítottál kormányt. Nem sikerült kezelned a koronavírus-válságot, feltárva a közszolgáltatások elapasztására irányuló tervedet. Az általad alkalmazott mindenki törődjön magával módszer gyengítette Izrael képességét a vírus kezelésére”.

Naftali Bennett, a nemzeti-vallásos Jamina vezetője azzal vádolta Netanjahut, hogy figyelmen kívül hagyta a pandémia kezelésével foglalkozó tervének megvitatására irányuló kérését.

A képviselő szerint június közepén megpróbált találkozót összehozni a miniszterelnökkel, de miután Netanjahu megtudta, hogy ez a koronavírus-válsággal kapcsolatos, nem pedig politikai jellegű, elutasította. Bennett három további találkozót próbált beütemezni a miniszterelnökkel a válság kezelése érdekében, de minden alkalommal elutasításban részesült.

„Ezek a megkeresések nem politikai jellegűek voltak. Nem vagyok érdekelt a kormányhoz való csatlakozásban, de segíteni akarok”.

A Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman pedig azzal vádolta Netanjahut, hogy a kormányát ért minden kritikát „felbujtásként” ad elő, és idézte a miniszterelnök Kneszet-beszédét 1995-ből.

„A politikai riválisok elnémításának légköre valódi veszély minden szabad társadalom számára. Ezt a beszédet Izrael legjobb beszédírója – Benjamin Netanjahu írta. Itt adta elő a Kneszetben” – mondta Liberman.

Teljes cikk

Címkék:ellenzék, Kneszet, Netanjahu

[popup][/popup]