Kiskorúak millióit taszítja házasságba a családjuk

Írta: Herczeg Szonja, mno.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kiskorúak millióit taszítja házasságba a családjuk

Tizennégy éves férj és kilencéves arája az india Ram Szinghben esüvőjük után. Nem boldogító igenek fotó Raj Patidar Reuters forras mno

Tizennégy éves férj és kilencéves arája az india Ram Szinghben esüvőjük után. Nem boldogító igenek. (fotó Raj Patidar / Reuters, forrás: mno.hu)

Ma a világon 700 millió nő és 156 millió férfi kötött 18 éves kora előtt házasságot. Az Egyesült Államokban sem ritka, hogy gyereklányt adnak feleségül idősebb fiúhoz, férfihoz.
A most 13 éves Zainub három évvel ezelőtt ment férjhez tizennégy éves „urához”. Családja sanyarú körülmények között élt, és mivel kellett a pénz a nyolc másik gyerek eltartására, az apa tulajdonképpen eladta legidősebb lányát. Zainubnak fogalma sem volt róla, hogy egy házasság mivel jár, így amikor elutasította a férje szexuális közeledését, az megverte, majd megerőszakolta. Nem remélhetett sok jót a család többi tagjától sem, férje szülei szolgának használták. A kislány kétségbeesve rohant vissza a saját családjához, de egészen addig nem válhat el, amíg vissza nem fizetik az érte kapott negyvenezer rúpiát, amely körülbelül 104 ezer forintnak felel meg.

Az USA-ban sem szokatlan

Zainub története Pakisztánban játszódik, ahol az oktatás hiánya, a szokás hatalma és a mélyszegénység miatt mindennaposak a fiatal lányéhoz hasonló esetek. De nemcsak Pakisztánban, hanem számos dél-ázsiai és afrikai országban (mint India, Banglades, Nigéria, Mali vagy a Közép-afrikai Köztársaság) a mai napig gyakoriak az elrendezett gyermekházasságok. A Girls Not Brides (Kislányok, Nem Menyasszonyok) gyermekvédő szervezeteket tömörítő társulás és az UNICEF adatai szerint jelenleg összesen 700 millió nő és 156 millió férfi kötött 18 éves kora előtt házasságot, közülük 250 millió még a tizenötöt sem töltötte be a frigy napján.

Mindez persze nem újdonság, ha a fejlődő országokat nézzük, az azonban meglepő, hogy a The New York Times cikke szerint az Egyesült Államokban évente több ezer 18 év alatti lánygyermek fogad örök hűséget, túlnyomórészt idősebb férfinak. A legtöbb amerikai államban a házasodás alsó korhatára 18 év, de lehetőség van kivételek érvényesítésére. Az egyik engedmény a szülői engedéllyel 16 éves kortól megkötött frigy, a másik pedig a bírói döntés, amely akár 16 éven alulinak is engedélyezi a házasságkötést (ez számos államban lehetőség, és nincs megszabva alsó korhatár).

Hihetnénk persze, hogy úgysincs olyan bíró, aki ezt engedélyezi, de ez vaskos tévedés. Az Unchained At Last (kb.: Végre Szabadon) jogvédő szervezet adataiból kiderül, hogy csak New Jersey-ben 3499 fiatalkorú házasodott össze 1995 és 2012 között. Többségük 16–17 éves volt, de 178 esetben 10–15 évesekről volt szó. Ami pedig még ennél is meglepőbb, 91 százalékuk felnőttel kötött házasságot, sokszor olyan korkülönbséggel, amely miatt inkább kiskorú megrontásáért kellett volna vizsgálódni, nem pedig házassági engedélyt kiadni.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]